Hematurija – Krv u mokraći

Pojava krvi u mokraći naziva se hematurijaOna može biti znak oboljenja bubrega, uretera, mokraćne bešike, prostate i uretre. Kada se pojavi krv u urinu neophodno je uraditi ultrazvučni pregled, cystoscopiju, intravensku urografiju. Sve ove dijagnostičke procedure dovode do pravog uzroka krvi u urinu.

Hematurija nije oboljenje već SIMPTOM, jedan od najozbiljnijih simptoma u urologiji i zahteva temeljno ispitivanje! Dokazuje se nalazom eritrocita u sedimentu urina.

Šta nije hematurija?

 • crvenkasta mokraća posle uzimanja nekih lekova nije hematurija
 • ciglasta mokraća koja nakon stajanja ostavlja talog u sudu je uraturija (prisustvo mase kristala urata u sedimentu urina)

Vrste hematurije

 1. po jačini:
  • mikroskopska, gde se prisustvo eritrocita potvrđuje samo mikroskopom
  • vidna, mokraća jasno crvene boje
  • masivna, mokraća je kao krv gusta i crvena
 2. po pojavi u odnosu na mokrenje:
  • početna, sam početak mokrenja sa prisustvom krvi
  • terminalna, pojava krvi na kraju mokrenja
  • totalna, kada je mokraća od početka do kraja krvava
 3. može biti bezbolna, ali takođe i bolna, kada uz krvavu mokraću imamo jake, čak žestoke bolove u predelu bubrega, mokraćnoj bešici ili izvodnom kanalu

 

Posotoji i takozvanu KAPRICIOZNA hematurija, koja se pojavljuje  iznenadno («iz kaprica»), iznenadno i prestaje, a simptom je malignih tumora (neoplazmi) bubrega, mokraćovoda (uretera), mokraćne bešike i  uretre (izvodnog kanala).

 

9 Pitanja i komentara

 1. Danijela

  Postovani zelela bih da pitam: suprug ima periodicna krvarenja iz urina koja mogu da traju od jednog do nekih desetak dana npr. Ima u periodu jeseni pa moze da nema i dve tri godine. I to bas mokri krv u drugom trecem mlazu u pocetku pa posle mokri cistu krv i spontano prestaje bez bola pre dve god. Je radio uz.abdomena i sve je cisto. Uz to ima spoljne vene u vidu brdasceta. Da li bi to mogao biti uzrok krvnog suda koji prosto nadje se u m.kanalu pa se izmokri ili… To traje vise od pet god. Ali nema ucestalost.Često se zali da ga boli stomak ali kao nelagodnost osetljivosti na namirnice. Zamolila bih vas za odgovor e meilom. S postovanjem

 2. Pocetak mokrenja sukrvica,nije prva krv ali bleda krv,posle toga nema,bezbolno je.Molim za pomoc.

 3. Marina

  POSTOVANI,
  POSLEDNJA CETIRI DANA IMAM BOLOVE (VISE NEPRIJATNOST) PRILIKOM MOKRENJA,NAJIZRAZITIJE JE PRI KRAJU. PILA SAM DOSTA CAJEVA I NEKI BILJNI LEK I SMIRILO SE ODMAH DRUGOG DANA.MEDJUTIM DANAS JE POCELO JACE DA ME BOLI I NA KRAJU MOKRENJA JE UZ BOL DOSLA I KRV…BAS NA SAMOM KRAJU KAO DA POSLEDNJE KAPI I NEKA KAP PREKO (DA SE ISCEDI) IMA KRVI JARKO CRVENE BOJE. SUTRA DAJEM URIN NA ANALIZU ALI BIH DA PITAM JEL TREBA HITNO I DA URADIM UZ ILI DA SACEKAM ANALIZE?
  HVALA UNAPRED
  POZDRAV

 4. Slavica

  Poštovani,

  Dečaku od 13 god se javlja krv na početku i na kraju mokrenja. Nema tragova krvi u urinu (na datom uzorku kad se krv pojavila). U urinu ima malo bakterija, 8-10 leukocita, 10-15 pločastih epitelnih ćelija i malo sluzi.Nema povišenu T, niti bolove. Čekamo da nam zakažu pregled kog dečjeg urologa. Molim Vaše mišljenje!

 5. Srdjan Stojanovic

  Imam problem, nosim kateter zbog operacije stenoze uretre i u kesici sa mokracom sam primetio dva puta male ljuspice kao zgrušane krvi u mokraci. Koliko to može da bude opasno. Pozdrav!!!

Ostavite komentar ili pitanje

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Urolog Novi Beograd. Urološka ordinacija prof. dr Dejan Dragičević, Privatni urolog. Kondilomi kod mušaraca, Impotencija Neplodost Spermogram Infertilitet Prostata