Hematurija – Krv u mokraći

Pojava krvi u mokraći naziva se hematurijaOna može biti znak oboljenja bubrega, uretera, mokraćne bešike, prostate i uretre. Kada se pojavi krv u urinu neophodno je uraditi ultrazvučni pregled, cystoscopiju, intravensku urografiju. Sve ove dijagnostičke procedure dovode do pravog uzroka krvi u urinu.

Hematurija nije oboljenje već SIMPTOM, jedan od najozbiljnijih simptoma u urologiji i zahteva temeljno ispitivanje! Dokazuje se nalazom eritrocita u sedimentu urina.

Šta nije hematurija?

 • crvenkasta mokraća posle uzimanja nekih lekova nije hematurija
 • ciglasta mokraća koja nakon stajanja ostavlja talog u sudu je uraturija (prisustvo mase kristala urata u sedimentu urina)

Vrste hematurije

 1. po jačini:
  • mikroskopska, gde se prisustvo eritrocita potvrđuje samo mikroskopom
  • vidna, mokraća jasno crvene boje
  • masivna, mokraća je kao krv gusta i crvena
 2. po pojavi u odnosu na mokrenje:
  • početna, sam početak mokrenja sa prisustvom krvi
  • terminalna, pojava krvi na kraju mokrenja
  • totalna, kada je mokraća od početka do kraja krvava
 3. može biti bezbolna, ali takođe i bolna, kada uz krvavu mokraću imamo jake, čak žestoke bolove u predelu bubrega, mokraćnoj bešici ili izvodnom kanalu

 

Posotoji i takozvanu KAPRICIOZNA hematurija, koja se pojavljuje  iznenadno («iz kaprica»), iznenadno i prestaje, a simptom je malignih tumora (neoplazmi) bubrega, mokraćovoda (uretera), mokraćne bešike i  uretre (izvodnog kanala).

17 Pitanja i komentara

 1. Danijela

  Postovani zelela bih da pitam: suprug ima periodicna krvarenja iz urina koja mogu da traju od jednog do nekih desetak dana npr. Ima u periodu jeseni pa moze da nema i dve tri godine. I to bas mokri krv u drugom trecem mlazu u pocetku pa posle mokri cistu krv i spontano prestaje bez bola pre dve god. Je radio uz.abdomena i sve je cisto. Uz to ima spoljne vene u vidu brdasceta. Da li bi to mogao biti uzrok krvnog suda koji prosto nadje se u m.kanalu pa se izmokri ili… To traje vise od pet god. Ali nema ucestalost.Često se zali da ga boli stomak ali kao nelagodnost osetljivosti na namirnice. Zamolila bih vas za odgovor e meilom. S postovanjem

 2. Pocetak mokrenja sukrvica,nije prva krv ali bleda krv,posle toga nema,bezbolno je.Molim za pomoc.

 3. Marina

  POSTOVANI,
  POSLEDNJA CETIRI DANA IMAM BOLOVE (VISE NEPRIJATNOST) PRILIKOM MOKRENJA,NAJIZRAZITIJE JE PRI KRAJU. PILA SAM DOSTA CAJEVA I NEKI BILJNI LEK I SMIRILO SE ODMAH DRUGOG DANA.MEDJUTIM DANAS JE POCELO JACE DA ME BOLI I NA KRAJU MOKRENJA JE UZ BOL DOSLA I KRV…BAS NA SAMOM KRAJU KAO DA POSLEDNJE KAPI I NEKA KAP PREKO (DA SE ISCEDI) IMA KRVI JARKO CRVENE BOJE. SUTRA DAJEM URIN NA ANALIZU ALI BIH DA PITAM JEL TREBA HITNO I DA URADIM UZ ILI DA SACEKAM ANALIZE?
  HVALA UNAPRED
  POZDRAV

 4. Slavica

  Poštovani,

  Dečaku od 13 god se javlja krv na početku i na kraju mokrenja. Nema tragova krvi u urinu (na datom uzorku kad se krv pojavila). U urinu ima malo bakterija, 8-10 leukocita, 10-15 pločastih epitelnih ćelija i malo sluzi.Nema povišenu T, niti bolove. Čekamo da nam zakažu pregled kog dečjeg urologa. Molim Vaše mišljenje!

 5. Biljana

  Postovani,
  kod karcinoma prostate sa metastazama na kostima i insuficijencijom bubrega, a i tumorom u besici kao reakciji na primarnu bolest, mom ocu se javlja druga epizoda hematurije. Pije Zytigu po odluci konzilijuma. Boja urina je zagasito krvava poslednjih 10 dana. Svesni smo tezine bolesti, ali da li se hematurija moze “umiriti” na neki nacin kod ovako teskih bolesti? Do skoro je urin bio potpuno svetao, urinokultura uredna.
  Unapred hvala na svakom predlogu, sugestiji, odgovoru.

 6. Lazar Đ. Stanojević

  Poštovani,

  Juče ujutro, po buđenju, prilikom mokrenja, na gaćicama, primetio sam dve mrlje roze – crvenkaste boje.
  Jedna mrlja je bila manja, kružnog oblika prečnika oko 3 mm, a druga je bila nešto veća, u obliku nepravilnog četvorougla dimenzija oko 3 h 12 mm.

  Kasnije u toku dana, pratio sam izgled urina ali nisam primetio ništa neobično. Međutim, jutros sam ponovo na gaćicama primetio fleku kružnog oblika veličine oko 3-4 mm u prečniku.

  Ne osećam nikakav bol.

  Od lekova pijem samo lek za pritisak – norvask (Norvasc).

  U prethodnih desetak dana osetio sam u dva navrata slabiji bol u predelu leđa, s leve strane, u visini bubrega i u jednom trenutku osetio sam bol, više neki neprijatan osećaj u predelu mokraćne bešike.

  Molim za vaš savet – pretpostavljam da treba da uradim analizu krvi – šta treba da tražim, koje analize?
  Da li treba da uradim i ultrazvuk čitavog donjeg dela trbuha, koji bi obuhvatio i pregled bubrega, bešike i prostate?

  Napominjem, imam 64 godine i živim u Zemunu.

  Unapred se zahvaljujem na vašem odgovoru i savetu kako da postupim.

 7. Poštovani,pre par dana sam primetio bledu krv na boksericama.U oblikii tačke.Dok mokrim,u urinu ne primećujem krv i slično.Danas mi se desila ista stvar-kap krvi na vešu.Radio sam laboratoriju pre 20 ak dana,sve je ok.Da napomenem da nemam bilo kakve bolove i tegobe.Molim Vaše iskusno mišljenje.Unapred hvala!

 8. Postovani,
  Vec danima imam problema sa mokrenjem, nocas sam se budila 3-4 puta kako bih isla na wc.
  Primetila sam krv u mokraci i imam konstantno peckanje i za vreme mokrenje a i mimo mokrenja.
  Uzrokuje peckanje koje me nocu budi i ne mogu da spavam od bolova.
  Hvala unapred,
  Lp.

 9. Srdjan Stojanovic

  Imam problem, nosim kateter zbog operacije stenoze uretre i u kesici sa mokracom sam primetio dva puta male ljuspice kao zgrušane krvi u mokraci. Koliko to može da bude opasno. Pozdrav!!!

 10. Snežana

  Postovani,pojavila mi se krv u urinu kada sam radila analizu urina,ja se dobro osećam a doktorka me upitila na dalje analize.Koliko ovo stanje može biti opasno.

 11. Lana

  Dobar dan,imam jedno pitanje.Moj deda je izvadio besiku jer je oboloeo od tumore besike i izvadio je takodje jedan bubreg/isto tumor/.Jos uvek se leci i zali se na jetru.Pre par dana je uocio krv u mokraci ali doktori nista nisu preduzeli.Da li to moze biti posledica ili znak tumora?

 12. Miodrag Nedeljkovic

  samo ujutru kas mokrim ima po neka kap krvi i nesto malo braon pece me prilikom mokrenja u analizi urina su mi pronasli eritrocite dali je to mozda pesak i sta da radim

 13. Branko Ilieski

  Moj problem je na kraju mokrejna pojavi se krvava mokraca nekoliko kapi to se desava 1 do 2 puta na dan maticni mi je prepisao antibiotik Megasef 500 mg uzimam ga cetiri dana nema promene da napomenem ovo mi se desilo pre dve nedelje i to samo jedan put i sada se ponovilo evo nedelju dana.

Ostavite komentar ili pitanje

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Urolog Novi Beograd. Urološka ordinacija prof. dr Dejan Dragičević, Privatni urolog. Kondilomi kod mušaraca, Impotencija Neplodost Spermogram Infertilitet Prostata