Kondilomi kod muškaraca

Urolog dr Dejan Dragičević, Kondilomi, dijagnostika i lečenje, urološki pristup

Dejan Dragičević. Doc. dr med., spec. urologije

Polne bradavice ili kondilomi su uzrokovani HPV virusnom infekcijom. HPV je humani papiloma virus koji se najčešće prenosi putem seksualnog odnosa ali se mogu preneti i direktnim kontaktom sa osobom na čijoj se koži ili sluzokoži nalaze bradavice. Ova bolest spada u najčešće polno prenosive bolesti.

Klinička slika kodiloma

Kondilomi se najčešće manifestuju kao promene rozikaste boje na koži ili kao izrasline koje izgledaju kao male bradavice. Mogu se, kod muškaraca, javiti i u uretri. Mogu se razlikovati ravni i šiljati kondilomi. Obično su drugačije prebojeni u odnosu na okolnu kožu. Simptomatska infekcija se najčešće javlja kod osoba koje imaju pad imuniteta, koji može biti uzrokovan i premorenošću, hroničnim umorom, nespavanjem, dugim putovanjima i iscrpljenošću iz drugih razloga. Bradavice se najčešće nalaze na penisu i u okolnoj regiji. Ova lokalizacija je razlog što ih mnogo češće primete muškarci. Kod oba pola se mogu javiti i u analnom regionu.

Dijagnostika

Pregledom urologa donosi se zaključak o dijagnozi kondiloma kod muškarca. Ovaj pregled podrazumeva fizikalni pregled urogenitalne regije. Ne rade se testovi za određivanje HPV infekcije kod muškarca već se dijagnoza postavlja na osnovu vidljivih bradavičastih promena.

Kondilomi, lečenje

Danas se pod lečenjem podrazumeva uklanjanje kondiloma. Urološki pristup je kauterizacija promena u lokalnoj anesteziji. Ali ovakvo uklanjanje ne znači da će se odstraniti i HPV virus iz organizma. Veoma često zbog postojanja virusa dolaz do pojave recidiva bolesti. Nakon određenog vremena dolazi do prestanka pojave kliničke manifestacije ove virusne infekcije.

Više detalja o kondilomima kod muškaraca i njihovom uklanjanju na sledećem članku, i na wikipediji.

Za sva pitanja i nedoumice u vezi uklanjanja kondiloma kod muškaraca, načina na koji to radimo u ordinaciji dr Dragičevića, cenovnika naših usluga i sl, pišite nam u komentarima ispod teksta, ili diskretno, preko kontakt stranice odnosno na email doktoru Dejanu Dragičeviću (informacije@dr-dragicevic.rs).

7 Comments

  1. Interesuje me koliko kosta uroloski pregled, hteo bih da dam bris penisa da bih video da li imam neke polno prenosive bolesti

  2. Imam problem sa sitnim bradavicama na penisu

  3. Imam problem !pojavile mi se ispod glavica sitne bele bobuljice da li se treba brinem ?

  4. Postovani doktore , da li kod muskaraca otklanjate rektalne kondilome i na koji nacin? Havala na odgovoru!

  5. Zdravo Dejane imam velik proble imam bradavice ili ti kondilome koji su se manifestovali kao male bele tackice, a sada je to prelaslo u mongo,mnogo veci problem. pojavilo mi se prvoo par bradavica na penisu oko desetak koje sam cak od velicine mogao da otkinem,katastrofa… A sada ima mongo izrazene kondilome po penisu oko 20-tak i okonjegove regije preko 50. Sam strah po sebi kao strah me je sprecavao da preduzmem nesto sto je dovelo do ogromnog sirenja bolesti i velicine i kolicine. vreme je ucinilo svoje da se to prosiri i poveca,moj strah i naravno nada da mozda nije to i da ce proci. kada vidim koliko se to proslililo jos veci je strah a i moja odlucnosta da se izlecim? VEOMA STA MI JE BITNO DA LI KONDILOMI UTICU NA POKRETLJIVOST SPERMATOZOIDA I DA LI MI MMOZE ZENA OSTATI TRUDNA. NE POLAZI MAM ZA RUKOM DA OSTANE TRUDNA? AKO VAM NIJE TESKO DA MI ODGOVORITE JEL STE VI DEJANE PRVOM KOJEM SAM REKA!!! UNAPRED HVALA!

  6. VEOMA MI JE BITNO DA LI KONDILOMI UTICU NA POKRETLJIVOST SPERMATOZOIDA I DA LI MI MMOZE ZENA OSTATI TRUDNA. NE POLAZI MAM ZA RUKOM DA OSTANE TRUDNA? AKO VAM NIJE TESKO DA MI ODGOVORITE JEL STE VI DEJANE PRVOM KOJEM SAM REKA!!! UNAPRED HVALA!!!!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*