Spermogram

Urolog dr Dejan Dragičević

Dejan Dragičević. dr. med., spec. urologije.

Analiza sperme je neophodna za ispitivanje fertilnosti muškarca, tj. rutinski se koristi za ispitivanje kod infertiliteta. Ispitivanje ejakulata uvek treba da bude u korelaciji sa vodičem svetske zdravstvene organizacije koja do detelja objašnjava kako se to radi. Kvalitet analize sperme varira od toga na koji način i gde je uziman uzorak i od analitičke metode koja se koristi. Prema američkim autorima  abstinensticija treba da bude od 48 – 72 h. Analiza mora da se radi u roku od jednog sata da bi se dobili pravi rezultati od strane stručne osobe koja to radi. Najbolje  uzorak sperme uzimati u samoj ordinaciji gde se ispituje. Ukoliko se uzorak donosi od kuće bočica u kojoj se nalazi ejakulat treba da bude na temperaturi od 37 °C, ukoliko se ne donosi u specijalnim termosima 0d 37 °C stepeni, bočica treba držati na temperaturi tela (najčešće ispod pazuha). Standardni test podrazumeva određivanje mikroskopskim ispitivanjem , nakon specijalne pripreme sperme, ona podrazumeva ispitivanje broja, pokretljivosti i normalnog oblika spermatozoida. Ovo su tri najvažnija parametra za određivanje fertilne sposobnosti muškarca. Kvalitet spermatozoida može varirati kod zdravog muškarca iz dana u dan.

Poslušajte snimak sa predavanje dr Dejana Dragičevića o muškoj neplodnosti sa Kolarca,  23. april 2010. godine.

 

slika spermatozoida pod mikroskopom... spermogram

Spermatozoidi pod mikroskopom

Analiza semena zavisi od načina uzimanja. Period seksualne apstinencije pre uzimanja uzorka je veliki uzrok varijacije samog spermograma. Svakim danom apstinencije volumen sperme može rasti do 0,4 ml, a koncentracija spermatozoida se povećava 10 do 15 miliona /ml. Pokretljivost se smanjuje kada je period apstinencije duži od 5 dana. Ovo su razlozi zbog kojih je preporuka da je najbolji period za uzimanje uzorka 48 do 72 sata apstinencije. Da bi se potvrdila bazična vrednost parametara semena neophodna su najmanje 2 uzorka. Iz razloga što se pokretljivost spermatozoida smanjuje posle ejakulacije neophodna je laboratorijska analiza u toku prvog sata po dobijanju uzorka.

 

slika spermatozoida, spermogrami

spermatozoidi, spermogram

Spermogram. Normalne vrednosti spermograma:

Volumen ejakulata        1.5-5.5 ml
Broj spermatozoida       >20 mil/ml

 

 

Pročitajte i tekst o postupku davanja uzorka, analizi sperme i izradi spermograma

 

46 Pitanja i komentara

  1. Ivan

    Molio bih da mi neko kaze da li je dobar moj nalaz spermograma ili ne.
    Volumen: 3,5 ccm
    Izgled: Belič
    P.h 8,5
    Broj sperme u mm 100 000 000
    Pokretnih sperm. Posle 0.5h 21
    Slabo pokretnih 7
    Nepokretnih 72
    Normalni oblici 80%
    Patoloski oblici 20%
    Leukocita 2-3
    Ep ćelija 1-2
    Fruktoza pozitivan.
    Hvala unapred!

    • Vas broj spermatozoida je dobar. Ali pored broja znacajna je i pokretljivost. To su najznacajniji parametri za trudnocu. Vasa pokretljivost je ispod preporucene referentne vrednosti. Potrebno je uraditi pregled i ultra zvuk, na ovaj nacin mozemo naci ili iskljuciti postojanje varikocele koja moze biti jedan od razloga slabije pokretljivosti. Pozdrav Dr Dragicevic

    • Postovani doktore suprug je uradio pregled seminalne tecnosti i spermatozoidi molim vas ako mozete
      Da mi tumacite dali je doslo do poboljsanja spermatoizida i dali
      Su dobri rezultati. Likvefakcija zavrsena >30 min Izgled normalan Viskozitet 0 stepen Koagulacija ne Zapremina ejakulata 5,9 ml 2-10 pH 7,2 7.2-7.8 Broj spermatozoida 32 10-9/L 20-250 Broj spermatozoida 188,8 10-9\V >50 Progresivno pokretni a) 0,70>0.25 Slabo pokretni b) 0,20 >0.10 Nepokretni 0,10 Leokiciti u vidnom polju 3-4 1-2 Ostale celije 2-3 bleda er 10/L Fruktoza pozitivan Aglutinacija nema Normanle forme 0,80 % >0.50 Abnormalne forme 0,20 % Stepen pokretljivosti 3 3-4 Oblik kretanja 2 1-2 Unapred hvala.

  2. Ivan

    A recite mi da li ima veze to sto kada sam dao uzorak spermograma penis je bio kako da nazovem u skoro totalno spustenom stanju, i jedva sam uspeo da svrsim. Verovatno nisam mogao da postignem erekcije u opste jer znate i sami kako je tamo u njihovim prostorijama nisam mogao da se opustim bio sam napet. Pa ja smatram da mozda i to utice nesto.

  3. Miroslav

    Postovani
    supruga i ja se pripremamo za postipak vantelesne oplodnje,medjutim moj nalaz spermokulture nije dobar.Vec nekoliko meseci pokusavam antibioticima da izlecim bakteriju enterococcus spp,ali bezuspesno.Da li imate neki savet kako se to moze resiti jer nas samo to koci u zapocinjanju postupka?Napomenucu da je spermogram los-mali broj pokretnih spermatozoida,svi uroloski brisevi su uredni.Unapred hvala.

  4. Boki

    Postovani, molim Vas za tumecenje rezultata spermograma.
    Volumen 5,4
    pH 7,6
    Br. spermatozoida 70
    Pokretnih posle 30min 0,55
    Slabo pokretnih 0,20
    Nepokretnih 0,25
    Normalni oblici 0,79
    Patoloski oblici 0,21
    Fruktoza 1,0
    Hvala unapred.

  5. Sasa

    Postovani, supruga i ja se lecimo od steriliteta. Pre godinu dana spermogram je bio dobar,a sad mnogo los. Ukupan broj 5,5. Rekli smo da je vreme apstinencije 5 dana,ali 2 dana pre analiza imali smo odnose ali ja nisam zavrsio. Da li to utice na rezultate? Prvi put nam se to desilo.
    Hvala unapred!

  6. vladimir

    dobar dan tamo … mene interesuje cena spermograma … znaci bez konsultacije vec samo spermogram .. hvala na odgovoruu

  7. Sasa

    Postovani, molio bih da mi prokomentarisete spermogram
    Izgled belicast
    Zapremina ejakulata 2.5
    Likvefakcija 6
    Viskoznost smanjena
    Koagulacija da
    ph 8
    Br. spermatozoida/ml 27
    Br.spermatozoida/Vol 67.5
    Progresivo pokretnih 25%
    Pokretnih u mestu 5%
    Nepokretnih 70%
    Leukocita 2-3
    Normalne forme 33%
    Abnormalne forme 67%
    Glava 21%
    Vrat 0%
    Rep 46%

    Trajanje apstinencije 4 dana
    Neposredno pre davanja uyorka sam urinirao

    Unapred zahvalan

  8. vedran

    5 godina sam u braku, svakodnevne odnose bez zastite imamo, ali trudnoce ni na vidiku, ona je bila kod ginekologa i sve savrseno, da li to znaci da sam ja definitivno neispravan ili…? postovanje, Vedran

  9. Molim Vas da mi prokomentarišete spermogram
    Dužina apsinencije 4 dana
    Likvefakcija 35 min
    Konzistencija Normalna
    Zapremina 2,5 ml
    PH 7,3
    Inicijalna fruktoza slabo prisutna
    Broj spermatozoida/ml 14,2
    Broj spermatozoida/V 35,5
    Progresivno pokretni spermatozoidi (a+b) 29,0 %
    Neprogresivno pokretni spermatozoidi 20,0 %
    Nepokretni spermatozoidi 51,0 %
    Leukociti 0,4
    Ostale ćelije 0,9
    Vitalnost 49,0 %
    Aglutinacija spermatozoida slabo prisutna
    Normalne forme 52,0 %
    Abnormalne forme 48,0 %
    Patologija glave 26,0 %
    vrata 14 %
    repa 8 %
    Imam 36 godina

    Unaprijed zahvalan

  10. Milan Stojanovic

    Moja dijagnoza je Varikokela III stepena na levom testisu. Oba testisa su normalnog volumena. Radio sam spermogram i rezultati su sledeci: (4 dana apstinencije)
    Izgled: Belicast
    Zapremina ejakulata: 2 ml
    Viskoznost: Normalna
    Koagulacija: Da
    pH: 8
    Broj spermatozoida/ml: 44 miliona
    Progresivno pokretnih: 30%
    Pokretnih u mestu: 10%
    Nepokretnih: 60%
    Leukocita: 8-10

    Spermocitogram:
    Normalne forme: 27%
    Abnormalne forme 73%
    Glava 52%
    Vrat 0%
    Rep: 21%

    Brine me mala zapremina ejakulata, kao i rezultati spermocitograma, jer ne znam sta znaci kada su spermatozoidi abnormalne forme. I da li bih nakon eventualne operacije Varikokele moga da se poveca broj progresivno pokretnih spermatozoida jer je i on zabrinjavajuce mali.
    Inace, imam jos jedno pitanje, treba da radim jos jedan spermogram, pa me zanima da li na rezultate moze da utice to sto sam u toku apstinencije bio seksualno uzbudjen, tj. imao sam seksualni odnos sa devojkom ali nisam. kako da kazem, svrsio… Da li to utice na rezultate?

  11. Molim vas da mi protumacite rezultate spermograma – HITNO

    Duzina apstinencije – 4 dana
    likvefakcija >30min
    konzistencija – sluzava
    zapremina 6,3
    ph 8
    fruktoza 1.0 (pozitivna)
    aglutinacija spermatozoida – negativna
    broj spermatozoida 0,9
    broj spermatozoida po zapremini ejakulata 5,4
    progresivno pokretni 22%
    pokretni 28%
    nepokretni 50%
    leukociti 0,2

    Moram naglasiti da spurug ima kilu koji bi trebalo da operise (pojavila mu se na istom mestu na kom je operisao proslu pre desetak godina).

    HVALA UNAPRED

  12. Dejan Zivotic

    Postovani
    Zovem se Dejan,ja sam svoj spermiogram uradio u Becu pre 60 dana. Svi parametri su mi odlicni osim Spermatozoida grupe “A” odnosno brzo pokretljivih spermatozoida,Minimum je 8%,kod mene ih nema uopste. Spermatozoida grupe “B”,odnosno progresivno pokretljivih imam 39%. Nakon uradjenog bakteriograma ustanovljeno je prisustvo “stafilokoka”. Nakon tri nedelje terapije koju je preporucio ginekolog moje devojke,a na osnovu antibiograma koji smo dobili, verujemo da ce se stanje promeniti. Bili smo i kod urologa,radili testove i na clamidiju,kontrolisali urin,uradili ultrazvuk prostate i donjeg stomaka…svi rezultati su uredni. Moje pitanje je: moze li stafilokoka da izazove smanjenje pokretljivosti spermatozoida i moze li antibiotik terapija pomoci u nasoj situaciji? Napomena-mogucnost naslednog faktora je apsolutno iskljucena!

  13. synaver

    Ja Jom u 2010 varicocella upravlja Jom urađeno u 2011, ali opet tata želite da se feministička je SPO smo uspešno koristili 3 meseca i 3 meseca cllomifen Proferti je neuspešan.Nekoliko dana spermogramin su uradili mnogo gore sa Dalu ima samo 5% od mobilnih ćelija u dovoljnoj nadležnom ali ne i mobilnosti. Uradio sam danas dupler odgovoran za pre-echo sve što sam imao u normalnom obliku. Samo što smo ostavili skrotale kesica predstavio likidit količinu lire.kisha pitur da li to utiče na kretanje spermatozoida. i gde ja pripadam tebi želim da ček na vas

  14. synaver

    une ne vitin 2010 jom operu nga varicocella ne vitin 2011 jom ber baba mirpo prap deshirojm te bejm nje femi po spo kemi sukses kemi perdorur 3 muaj Proferti dhe 3 muaj cllomifen po pa sukses. para disa ditesh kemi ber spermogramin me ka dalun shum keq vetem 5% te levizshme qeliza kom te mjaftushme por levizshmeria jo e mire. sot kam ber eho kollor dupler te gjitha i kam pas ne form normale . vetem se ne qesken skrotale majtas prezantohet sasi e likidit te lire.kisha pytur a ka ndikim kjo ne levizjen e spermatozoideve. dhe ku mundem te ju takoj juve kam deshir te bej nje kontroll te ju

  15. Molim Vas da mi rastumacite sledeci spermogram i date vasu preporuku:
    Kolicina: 3 ml.
    Izgled: B.O.
    Miris: spec.
    Ph: 8
    Konzistencija: viskozna
    Vitalnost spermija: slabija
    Pokretljivost: odmah 35%, 25% proc.
    Broj spermatozoida: 4X10 na 6
    Dijagnoza> Olygosthenospermia

  16. Drkam svaki dan. Ponekad pojebem nesto. Nekad nadjem neku srodnu dusu pa popijemo i pice. Karao sam jednu malu i izgleda da ima neke bolesti po pici. Mene zanima jel imate vi i ovakve probleme?

  17. Postovanje,imam problem ja i suprug vise od godinu dana pokusavamo da dobijemo bebu ali neuspeva nam..Posle nekih 6meseci prvo sam ja isla kod ginekologa i osnovne analize su super…Kada je od posle nekog vremena otisao kod urologa i uradio analize spermograma rezultati su bili sledeci:
    broj spermatozoida 45,00 x10 na 9
    pokretnih posle 30min 0,30 arb.jed.
    nepokretnih 0.35 arb.jed.
    normalni oblici 0,30 arb.jed.patoloski 0,70
    fruktoza 1.0 + arb.jed.
    aglumentacija sperme +
    dobio je terapiju da popije i posle te terapije rezultati su sledeci :
    pe 10
    broj spermatozoida 120,00 x10 na 9
    pokretnih posle 30min 0.40 arb.jed
    slabo pokretnih 0.40 arb.jed.
    nepokretnih 0.20 arb .jed .
    normalni oblici 0.40
    patoloski 0.60 leukociti 3-5
    aglumentacija +++ arb.jed.
    jedan urolog kaze da je sve super a drugi kaze da nije toliko lose ….Zanima me da li ja mogu da zatrudnim sa ovakvim nalazima?????? molim pomoc

  18. Potovanje… Ja i moja supruga pokusavamo vec 3 godine da dobijemo bebu i nikako… Radio sam spermogram… zamolio bih vas ako mozete mi reci sta nije u redu sa njim…
    Likvefakcija: belicasta
    Kozistencija: vodnjikavo
    Zapremina: 3ml
    PH : 7
    Fruktoza: 1Arb.J.
    Pokretni spermatozoidi: 25%
    Slabo pokretni spermatozoidi: 15%
    Nepokretni spermatozoidi: 60%
    Normalne forme: 55%
    Patoloske forme: 45%
    Leukociti: 10-12.
    Zahvaljujem se unapred….

    • Cao… Moj decko je radio spermogram i ima slicne rezulzate…pa me zanima sta vam je doktor rekao…da li je to dovoljno za trudnocu normalnim putem

  19. Molim vas za pomoc oko tumacenja.

    Volumen 3.2ml
    Viskoznost normalna
    likvefakcija do 30 min
    ph 7.3
    HOS test 40% (+) 60% (-)
    Ukupan broj spermatozoida 50×10 na 6/ml
    Broj pokretnih 32×10 na 6/ml
    Pokretljivost stepen 4) 1×10 na 6 /ml
    3) 10×10 na 6/ml
    2) 15×10 na 6/ml
    1) 6 x 10 na 6/ml
    Abnormalne forme 24%
    Mikro 4%
    Koncaste glave 3%
    Glava pod uglom 3%
    duple glave 4%
    dupli repovi 2 %
    uvrnuti repovi 3%
    okrugle glave 5%
    Nezreli oblici 0%
    ostale celije 8×10 na 6/ml

    Metodom swim up posle 45 min in vitro
    broj progresivnih 25.6×10 na 6/ml

    Pokretljivost stepen 3) 25.6 x 10 na 6

    Hvala od srca!!!!

  20. Molim vas za tumacenje:
    duzina apstinencije 10 dana
    likvefakcija 20 min
    konzistencija NORMALNA
    zapremina 2,6
    PH 7,6
    fruktoza 1.0 pozitivna
    aglutinacija spermatozoida 1.0 pozitivna
    broj spermatozoida 108,0
    pokretni spermatozoidi 45,0
    slabo pokretni spermatozoidi 7,0
    nepokretni spermatozoidi 48,0
    normalne forme 52,0
    patoloske forme 48,0

    Unapred hvala,

  21. dzoni_kg

    Molim vas za tumacenje:
    Volumen 2-6,5 ccm,likvefakcija 30 min,ph 7,2-7,8 ,broj spermatozoida 40×10, pokretnih posle 30 min 50% ,progresivno pokretnih do 30% ,slabo pokretnih 5-15% ,nelokretnih 35%?

  22. Postovani molim Vas za savet .Suprug i ja vec duze pokusavamo sa zacecem.Kod supruga se u spermogramu javljaju leukociti.Uradjeni su brievi i spermokultura i uvek je sve bilo sterilno.Nikada se nista nije javilo u brisevima niti u spermokulturi.Radejn je i ultrazvucni regled prostate i kao i pregled urologa.Molim Vas za savet ,kako da se utvrdi od cega su ti leukociti i koju analizu jos uraditi ne bi li se utvrdilo odakle leukociti.Radjena je i hlamidija i krvi,ni nju nema.

  23. Bane Mrakic

    moze li neko da mi protumaci ovaj nalaz apstinencija je 3 dana

    Spermogram referentna vrednost

    Izgled beličast
    Zapremina ejakulata 3,5 2-7 ml
    Likvefakcija nije ispraćena 0-30 min
    Viskoznost povišena
    Koagulacija ne
    pH 8,5 7,2-7,8
    Broj spermatozoida/ml 25 20-250 x10^6/ml
    Broj spermatozoida/Vol 87,5 >50 x10^6/Vol
    Progresivno pokretnih 45 >25 %
    Pokretnih u mestu 5 >10 %
    Nepokretnih 50 % %
    Leukocita 1-2 U vidnom polju do 15

    Spermocitogram #
    Normalne forme 45 >60 %
    Abnormalne forme 55 <40 %
    Glava 11 <30 %
    Vrat 0 <20 %
    Rep 44 <20 %

  24. Jovana Jevtic

    Postovani, moj suprug je dobio rezultate spermograma pa vas molim da ih protumacite:

    izgled zuckast
    zapremina ejakulata 4,5
    viskoznost smanjena
    koagulacija ne
    ph 9
    br spermatozoida ml 16,5
    br spermatozoida vol 74,25
    progresivno pokretnih 20
    pokretnih u mestu 5
    nepokretnih 75
    leukocita 10-12
    normalne forme 26
    abnormalne forme 74
    glava 0
    vrat 0
    rep 74

    Hvala unapred.

    Pozdrav

  25. Poz doktore imam jedno pitanje imao sam smanjen broj spermatoida ispod normale dokt mije dao da pijem 3 meseca profektil popio sam nakon toga dao sam uzorak isto je spermatoida ispod normale i dokt je konstatovao da imam prosirenu venu i operiso posle operacije popio sam cink 3 meseca bio sam na pregled vena je u odlicnu stanju dao sam uzorak isto je rezultat ispod normale spermatoida .dal treba sada da pijem doktore profektil ili kako da povecim spermatoida sada je ok samo sam to imao problema u cemu je sada problem ?

  26. Sta znaci kada je spermogram u redu a aglutinacija 2,0.?

  27. Poštovani,
    čula sam da se spermogramom može utvrditi “pol” spermatozoida i da se to menja na otprilike dve godine pa me zanima da li je to tačno.
    Hvala unapred
    Pozdrav

  28. Postovani,da li je opasno kada je spermogram u redu ,pokretljivost je 75 % ali ima pozitivnhu aglutinacija 2,0?

  29. Nemanja Vojvodic

    Postovani doktore,imam 34 godine i imam broblem sa erektilnom disfunkcijom.Naime bolujem od duboke venske tromboze i trenutno koristim lek Farin za razbijanje krvnih ugrusaka i odrzavanje INR-a pa bih vas molio za jedan savet. Sta i koje tablete smem koristiti za poboljsanje odnosno cvrstocu samog penisa! Unapred zahvalan! S POSTOVANJEM !

  30. Postovani, moj suprug je dobio rezultate spermograma i spemokultura pa vas molim da ih protumacite:

    Konzistencija sluzava
    Likvefakcija 30min ref.vred 10-30
    Izgled belicast
    Volumen 3.2
    PH 7.5
    Broj spermatozoida(mL) 38
    Broj spermatozoida(V) 121.6
    Pogresivno pokretni a) 0.27 b) 0.20
    Pokretni 0.18
    Nepokretni 0.35
    Leukociti 10-12 ref.vred 0-10
    Vitalnost 0.72
    Normalne forme 0.66
    Abnormalne forme 0.34
    Glava 0.14
    Vrat 0.12
    Rep 0.08

    Rezultat:Zasejane bakterioloske podloge su ostale sterilne
    Mikroloskom kulturomkvasnice iz rode Candida nisu izolovane
    Hvala unapred.
    Poz.

  31. maslacak

    Postovani, moj suprug je dobio rezultate spermograma pa vas molim da ih protumacite:

    zapremina ejakulata 4,5
    Viskoznost povisena
    Koagulacija da
    ph 8
    br.spermatozoida/ml 18
    br.spermatozoida/Vol 81
    progresivo pokretnih 35
    pokretnih u mestu 5
    Nepokretnih 60
    leukocita 3-5
    normalne forme 41
    abnormalne forme 59
    glava 4
    vrat 0
    rep 55

  32. maslacak

    Unapred zahvalna,pozdrav

  33. Postovani,imam zdrvo dete od 7 godina,i posle toga dva spontana pobacaja.Uradili smo analize sa mnom je sve u redu,a muzevljev spermogram bi volela da protumacite.I da li zbog loseg spermograma tj. abnormalnih spermatozoida je moglo doci do spontanih pobacaja?Prirodno sam zadrudnjivala,prva uspesna trudnoca,a dve neuspesne.Hvala unapred!
    Makroskopski pregled ejakulata:
    VOLUMEN 2,0
    pH 7,7
    VISKOZNOST normalna
    LIKVEFAKCIJA 22

    MIKROSKOPSKI PREGLED:
    SPERMATOZOIDA /ml 75.0
    SPERMATOZOIDA / V 150,0
    LEUKOCITA 1.O
    OKRUGLIH CELIJA 3,5
    ZIVIH SPERMATOZOIDA 55
    NEZIVIH SPERMATOZOIDA 45
    PROGRESIVNO BRZO 31
    PROGRESIVNO SPORO 14
    NEPROGRESIVNO 5
    NEPOKRETNI 50
    AGLUTINACIJE NEMA

    MORFOLOGIJA SPERMATOZOIDA:
    NORMALNIH FORMI 0.4
    ABNORMALNIH FORMI 0.6
    GLAVE:
    KRUSKASTA 0.06
    MALA 0.1O
    VELIKA 0.11
    SPICASTA 0.01
    VRATA:
    CITOPLAZMATSKI OSTATAK 0.09
    ANGULACIJA O.O8
    REPA:
    UVRNUT 0.15

    INICIJALNA FRUKTOZA PRISUTNA

  34. Dobar dan, ako bi mogli da mi date misljenje o spremogramu.bio bi vam zahvalan
    apstinacija 4 dana
    likefakcija 40minuta
    zapremina 3,8
    ph 7,5
    fruktoza 1.0 pozitivna
    aglutinacija spermatozoida slabo pozitivna
    broj spermatozoida 76,7
    broj spermatozoida po zapremini ejakulata 291,6
    progresivno pokretni spermatozoidi 42%
    pokretni spermatozoidi 23,0%
    nepokretni spermatozoidi 35%
    normalne forme 43,0%
    patoloske forme 57,0%
    patologija glave 31%
    patologija vrata 5.0%
    patologija repa 21%
    leukociti 1,9
    eritrociti \
    epitelne celije retke
    vitalnost 0,69
    urinirao sam pre davanja uzorka
    Unapred hvala

  35. Dobro vece doktore interesuje me kako to da sam imao spermogram pre godinu dana i sad pre neki dan sam radio spermogram i pokazalo da nema nista… Da li mogu da dobijem neki odgovor unapred hvala.

  36. Miloš

    Poštovani, imao sam peraciju varkolcele i hteo bih da odradim spermogram i proveru testisa posto je jedan posle operacije postao veci od drugog. Interesuje me da li sevpregledi zakazuju i koliko bi kostao pregled sa spermogramom. Hvala

  37. Natasa

    Molim za strucni savet.
    Likvefakacija 45 min 1,5
    Ph 7,4 7,2-7,8
    Fruktoza 1.0POZITIVAN Arb.J.
    Aglutinacija sperm. NEGATIVNA MS
    broj spermatozoida 40,8 10*9/L >15,0 MS
    Broj sperm po zapremini ejakulata114,1 10*6/v >39,0 RN
    Progresivno pokretni 74, % >30,0 MS
    Pokretni sperm. 8,0 % MS
    Nepokretni sperm. 18,0 % MS
    Normalne forme 71,0 % >30,0 MS
    Patoloske forme 29,0 ~ MS
    Patologija glave 21,0 % MS
    Patologija vrata 7,0 % MS
    Patologija repa 1,0 % MS
    Leukociti 0,1 10*9/L 0,85 MS

    Nisu izolovane patogene bakterije
    Nije izolovana kandida

  38. Sanja

    POSTOVANJE,iama rezultate spermograma svog supruga,molim da prokomentarisete da li je u redu ,najvise me zanima u procentima koliko ima pokretnih,npr od 100 posto,u procentima mi dajte odgovor jer ovaj spremogram ne razumem,unapred zahvalna:
    LIKVEFAKCIJE 35MIN.NEPOTPUNA ZAVRSENA
    KONZINSTENCIJA MALO POJACANA VISKOZNOST
    ZAPREMINA EJAKULATA :0.9 L
    PH: 8.0
    BROJ SPERMATOZOIDA:34.4
    BROJ SPERMATOZOIDA /V 30.96
    BROJ PROGRESIVNO POKRETNIH:0.08
    BROJ POKRETNIH:0.10
    BROJ NEPOKRETNIH:0.82 H
    LEUKOCITI U VIDNOM POLJU:DOSTA
    EPITELNE CELIJE:1-2
    BAKTERIJE DOSTA(tu me buni jer mu je spermokultura sterilna?)
    SLUZ;MALO
    HIPOOSMOSKI TEST:0.66
    NORMALNI OBLICI;0.65
    ABNORMALNE FORME:0.35
    GLAVA:0.15
    VRAT:0.11
    REP:0.09

  39. molim Vas ako mi možete reči o mojem nalazu analize kvalitete sjemena
    izgled- mlječan
    viskoznost-uredna
    likvefakcija(60min)-uredna
    ph-7,8
    volumen-2,50
    ukupan broj spermija/ejakulatu-55
    koncentracija-22.00
    ukupno pokretnih-45,45
    progresivno pokretni-36,36
    pokretni(neprogresivno)-9.09
    nepokretni-54,55
    vitalnost živih spermija-92,31
    urednih morfoloških oblika-18.63
    leukociti-0

    dijagnoza– NORMOZOOSPERMIA

    nije nam jasan taj nalaz da li je u redu ili ne?? Jer supruga i ja pokušavamo več 10god.imai djece i ništa.Hvala Vam

  40. Miloš Petrović

    Poštovani doktore,
    Molim za analizu i savet u vezi seprmograma. Supruga i ja više od godinu dana pokušavamo da dobijemo dete. Hvala.
    Volumen 4.2
    Viskozitet: Viskozna
    Miris: Karakterističan
    Ph 8,0
    Broj spermatozoida. 85 10*9/l
    Normalni oblici: 0,9
    Patološki: 0,1
    Leukociti 18-20
    Epitelne ćelije 2-3
    Bakterije : nešto
    Pokretni sp. 0.75
    Nepokretni 0,1
    Slabo pok. 0.15
    Patogene bakterije kandida nisu izolovane.
    Supruga je uradila briseve (cervikalni, vaginalni) i ureaplazmu, mikoplazmu i hlamidiju. svi nalazi su redu

    • Danijela

      zapremina 4,3
      ph 7,6
      fruktoza1.0 pozitivna
      aglutinacija spermatozoida negativna
      br spermatozoida 57,3
      br spermatozoida po zapremini ejakulata 246.2
      progresivno pokretni spermatozoidi 65.0
      pokretni spermatozoidi 15.0
      nepokretni spermatozoidi 20.0
      normalne forme 73.0
      patološke forme 27.0
      patologija glave 22.0
      patologija vrata 3.0
      patologija repa 2.0
      leukociti 0,1

      Molim Vas za komentar spermograma i da li je u redu ?
      hvala puno

Ostavite komentar ili pitanje

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Urolog Novi Beograd. Urološka ordinacija prof. dr Dejan Dragičević, Privatni urolog. Kondilomi kod mušaraca, Impotencija Neplodost Spermogram Infertilitet Prostata