Spermogram

Urolog dr Dejan Dragičević

Dejan Dragičević. dr. med., spec. urologije.

Analiza sperme je neophodna za ispitivanje fertilnosti muškarca, tj. rutinski se koristi za ispitivanje kod infertiliteta. Ispitivanje ejakulata uvek treba da bude u korelaciji sa vodičem svetske zdravstvene organizacije koja do detelja objašnjava kako se to radi. Kvalitet analize sperme varira od toga na koji način i gde je uziman uzorak i od analitičke metode koja se koristi. Prema američkim autorima  abstinensticija treba da bude od 48 – 72 h. Analiza mora da se radi u roku od jednog sata da bi se dobili pravi rezultati od strane stručne osobe koja to radi. Najbolje  uzorak sperme uzimati u samoj ordinaciji gde se ispituje. Ukoliko se uzorak donosi od kuće bočica u kojoj se nalazi ejakulat treba da bude na temperaturi od 37 °C, ukoliko se ne donosi u specijalnim termosima 0d 37 °C stepeni, bočica treba držati na temperaturi tela (najčešće ispod pazuha). Standardni test podrazumeva određivanje mikroskopskim ispitivanjem , nakon specijalne pripreme sperme, ona podrazumeva ispitivanje broja, pokretljivosti i normalnog oblika spermatozoida. Ovo su tri najvažnija parametra za određivanje fertilne sposobnosti muškarca. Kvalitet spermatozoida može varirati kod zdravog muškarca iz dana u dan.

Poslušajte snimak sa predavanje dr Dejana Dragičevića o muškoj neplodnosti sa Kolarca,  23. april 2010. godine.

 

slika spermatozoida pod mikroskopom... spermogram

Spermatozoidi pod mikroskopom

Analiza semena zavisi od načina uzimanja. Period seksualne apstinencije pre uzimanja uzorka je veliki uzrok varijacije samog spermograma. Svakim danom apstinencije volumen sperme može rasti do 0,4 ml, a koncentracija spermatozoida se povećava 10 do 15 miliona /ml. Pokretljivost se smanjuje kada je period apstinencije duži od 5 dana. Ovo su razlozi zbog kojih je preporuka da je najbolji period za uzimanje uzorka 48 do 72 sata apstinencije. Da bi se potvrdila bazična vrednost parametara semena neophodna su najmanje 2 uzorka. Iz razloga što se pokretljivost spermatozoida smanjuje posle ejakulacije neophodna je laboratorijska analiza u toku prvog sata po dobijanju uzorka.

 

slika spermatozoida, spermogrami

spermatozoidi, spermogram

Spermogram. Normalne vrednosti spermograma:

Volumen ejakulata        1.5-5.5 ml
Broj spermatozoida       >20 mil/ml

 

 

Pročitajte i tekst o postupku davanja uzorka, analizi sperme i izradi spermograma

51 Comments

 1. Ivan

  Molio bih da mi neko kaze da li je dobar moj nalaz spermograma ili ne.
  Volumen: 3,5 ccm
  Izgled: Belič
  P.h 8,5
  Broj sperme u mm 100 000 000
  Pokretnih sperm. Posle 0.5h 21
  Slabo pokretnih 7
  Nepokretnih 72
  Normalni oblici 80%
  Patoloski oblici 20%
  Leukocita 2-3
  Ep ćelija 1-2
  Fruktoza pozitivan.
  Hvala unapred!

  • Vas broj spermatozoida je dobar. Ali pored broja znacajna je i pokretljivost. To su najznacajniji parametri za trudnocu. Vasa pokretljivost je ispod preporucene referentne vrednosti. Potrebno je uraditi pregled i ultra zvuk, na ovaj nacin mozemo naci ili iskljuciti postojanje varikocele koja moze biti jedan od razloga slabije pokretljivosti. Pozdrav Dr Dragicevic

  • Postovani doktore suprug je uradio pregled seminalne tecnosti i spermatozoidi molim vas ako mozete
   Da mi tumacite dali je doslo do poboljsanja spermatoizida i dali
   Su dobri rezultati. Likvefakcija zavrsena >30 min Izgled normalan Viskozitet 0 stepen Koagulacija ne Zapremina ejakulata 5,9 ml 2-10 pH 7,2 7.2-7.8 Broj spermatozoida 32 10-9/L 20-250 Broj spermatozoida 188,8 10-9\V >50 Progresivno pokretni a) 0,70>0.25 Slabo pokretni b) 0,20 >0.10 Nepokretni 0,10 Leokiciti u vidnom polju 3-4 1-2 Ostale celije 2-3 bleda er 10/L Fruktoza pozitivan Aglutinacija nema Normanle forme 0,80 % >0.50 Abnormalne forme 0,20 % Stepen pokretljivosti 3 3-4 Oblik kretanja 2 1-2 Unapred hvala.

 2. Ivan

  A recite mi da li ima veze to sto kada sam dao uzorak spermograma penis je bio kako da nazovem u skoro totalno spustenom stanju, i jedva sam uspeo da svrsim. Verovatno nisam mogao da postignem erekcije u opste jer znate i sami kako je tamo u njihovim prostorijama nisam mogao da se opustim bio sam napet. Pa ja smatram da mozda i to utice nesto.

 3. Miroslav

  Postovani
  supruga i ja se pripremamo za postipak vantelesne oplodnje,medjutim moj nalaz spermokulture nije dobar.Vec nekoliko meseci pokusavam antibioticima da izlecim bakteriju enterococcus spp,ali bezuspesno.Da li imate neki savet kako se to moze resiti jer nas samo to koci u zapocinjanju postupka?Napomenucu da je spermogram los-mali broj pokretnih spermatozoida,svi uroloski brisevi su uredni.Unapred hvala.

 4. Boki

  Postovani, molim Vas za tumecenje rezultata spermograma.
  Volumen 5,4
  pH 7,6
  Br. spermatozoida 70
  Pokretnih posle 30min 0,55
  Slabo pokretnih 0,20
  Nepokretnih 0,25
  Normalni oblici 0,79
  Patoloski oblici 0,21
  Fruktoza 1,0
  Hvala unapred.

 5. Sasa

  Postovani, supruga i ja se lecimo od steriliteta. Pre godinu dana spermogram je bio dobar,a sad mnogo los. Ukupan broj 5,5. Rekli smo da je vreme apstinencije 5 dana,ali 2 dana pre analiza imali smo odnose ali ja nisam zavrsio. Da li to utice na rezultate? Prvi put nam se to desilo.
  Hvala unapred!

 6. vladimir

  dobar dan tamo … mene interesuje cena spermograma … znaci bez konsultacije vec samo spermogram .. hvala na odgovoruu

 7. Sasa

  Postovani, molio bih da mi prokomentarisete spermogram
  Izgled belicast
  Zapremina ejakulata 2.5
  Likvefakcija 6
  Viskoznost smanjena
  Koagulacija da
  ph 8
  Br. spermatozoida/ml 27
  Br.spermatozoida/Vol 67.5
  Progresivo pokretnih 25%
  Pokretnih u mestu 5%
  Nepokretnih 70%
  Leukocita 2-3
  Normalne forme 33%
  Abnormalne forme 67%
  Glava 21%
  Vrat 0%
  Rep 46%

  Trajanje apstinencije 4 dana
  Neposredno pre davanja uyorka sam urinirao

  Unapred zahvalan

 8. vedran

  5 godina sam u braku, svakodnevne odnose bez zastite imamo, ali trudnoce ni na vidiku, ona je bila kod ginekologa i sve savrseno, da li to znaci da sam ja definitivno neispravan ili…? postovanje, Vedran

 9. Molim Vas da mi prokomentarišete spermogram
  Dužina apsinencije 4 dana
  Likvefakcija 35 min
  Konzistencija Normalna
  Zapremina 2,5 ml
  PH 7,3
  Inicijalna fruktoza slabo prisutna
  Broj spermatozoida/ml 14,2
  Broj spermatozoida/V 35,5
  Progresivno pokretni spermatozoidi (a+b) 29,0 %
  Neprogresivno pokretni spermatozoidi 20,0 %
  Nepokretni spermatozoidi 51,0 %
  Leukociti 0,4
  Ostale ćelije 0,9
  Vitalnost 49,0 %
  Aglutinacija spermatozoida slabo prisutna
  Normalne forme 52,0 %
  Abnormalne forme 48,0 %
  Patologija glave 26,0 %
  vrata 14 %
  repa 8 %
  Imam 36 godina

  Unaprijed zahvalan

 10. Milan Stojanovic

  Moja dijagnoza je Varikokela III stepena na levom testisu. Oba testisa su normalnog volumena. Radio sam spermogram i rezultati su sledeci: (4 dana apstinencije)
  Izgled: Belicast
  Zapremina ejakulata: 2 ml
  Viskoznost: Normalna
  Koagulacija: Da
  pH: 8
  Broj spermatozoida/ml: 44 miliona
  Progresivno pokretnih: 30%
  Pokretnih u mestu: 10%
  Nepokretnih: 60%
  Leukocita: 8-10

  Spermocitogram:
  Normalne forme: 27%
  Abnormalne forme 73%
  Glava 52%
  Vrat 0%
  Rep: 21%

  Brine me mala zapremina ejakulata, kao i rezultati spermocitograma, jer ne znam sta znaci kada su spermatozoidi abnormalne forme. I da li bih nakon eventualne operacije Varikokele moga da se poveca broj progresivno pokretnih spermatozoida jer je i on zabrinjavajuce mali.
  Inace, imam jos jedno pitanje, treba da radim jos jedan spermogram, pa me zanima da li na rezultate moze da utice to sto sam u toku apstinencije bio seksualno uzbudjen, tj. imao sam seksualni odnos sa devojkom ali nisam. kako da kazem, svrsio… Da li to utice na rezultate?

 11. Molim vas da mi protumacite rezultate spermograma – HITNO

  Duzina apstinencije – 4 dana
  likvefakcija >30min
  konzistencija – sluzava
  zapremina 6,3
  ph 8
  fruktoza 1.0 (pozitivna)
  aglutinacija spermatozoida – negativna
  broj spermatozoida 0,9
  broj spermatozoida po zapremini ejakulata 5,4
  progresivno pokretni 22%
  pokretni 28%
  nepokretni 50%
  leukociti 0,2

  Moram naglasiti da spurug ima kilu koji bi trebalo da operise (pojavila mu se na istom mestu na kom je operisao proslu pre desetak godina).

  HVALA UNAPRED

 12. Dejan Zivotic

  Postovani
  Zovem se Dejan,ja sam svoj spermiogram uradio u Becu pre 60 dana. Svi parametri su mi odlicni osim Spermatozoida grupe “A” odnosno brzo pokretljivih spermatozoida,Minimum je 8%,kod mene ih nema uopste. Spermatozoida grupe “B”,odnosno progresivno pokretljivih imam 39%. Nakon uradjenog bakteriograma ustanovljeno je prisustvo “stafilokoka”. Nakon tri nedelje terapije koju je preporucio ginekolog moje devojke,a na osnovu antibiograma koji smo dobili, verujemo da ce se stanje promeniti. Bili smo i kod urologa,radili testove i na clamidiju,kontrolisali urin,uradili ultrazvuk prostate i donjeg stomaka…svi rezultati su uredni. Moje pitanje je: moze li stafilokoka da izazove smanjenje pokretljivosti spermatozoida i moze li antibiotik terapija pomoci u nasoj situaciji? Napomena-mogucnost naslednog faktora je apsolutno iskljucena!

 13. synaver

  Ја Јом у 2010 варицоцелла управља Јом урађено у 2011, али опет тата желите да се феминистичка је СПО смо успешно користили 3 месеца и 3 месеца цлломифен Проферти је неуспешан.Неколико дана спермограмин су урадили много горе са Далу има само 5% од мобилних ћелија у довољној надлежном али не и мобилности. Урадио сам данас дуплер одговоран за пре-ецхо све што сам имао у нормалном облику. Само што смо оставили скротале кесица представио ликидит количину лире.кисха питур да ли то утиче на кретање сперматозоида. и где ја припадам теби желим да чек на вас

 14. synaver

  une ne vitin 2010 jom operu nga varicocella ne vitin 2011 jom ber baba mirpo prap deshirojm te bejm nje femi po spo kemi sukses kemi perdorur 3 muaj Proferti dhe 3 muaj cllomifen po pa sukses. para disa ditesh kemi ber spermogramin me ka dalun shum keq vetem 5% te levizshme qeliza kom te mjaftushme por levizshmeria jo e mire. sot kam ber eho kollor dupler te gjitha i kam pas ne form normale . vetem se ne qesken skrotale majtas prezantohet sasi e likidit te lire.kisha pytur a ka ndikim kjo ne levizjen e spermatozoideve. dhe ku mundem te ju takoj juve kam deshir te bej nje kontroll te ju

 15. Molim Vas da mi rastumacite sledeci spermogram i date vasu preporuku:
  Kolicina: 3 ml.
  Izgled: B.O.
  Miris: spec.
  Ph: 8
  Konzistencija: viskozna
  Vitalnost spermija: slabija
  Pokretljivost: odmah 35%, 25% proc.
  Broj spermatozoida: 4X10 na 6
  Dijagnoza> Olygosthenospermia

 16. Drkam svaki dan. Ponekad pojebem nesto. Nekad nadjem neku srodnu dusu pa popijemo i pice. Karao sam jednu malu i izgleda da ima neke bolesti po pici. Mene zanima jel imate vi i ovakve probleme?

 17. Senka

  Postovanje,imam problem ja i suprug vise od godinu dana pokusavamo da dobijemo bebu ali neuspeva nam..Posle nekih 6meseci prvo sam ja isla kod ginekologa i osnovne analize su super…Kada je od posle nekog vremena otisao kod urologa i uradio analize spermograma rezultati su bili sledeci:
  broj spermatozoida 45,00 x10 na 9
  pokretnih posle 30min 0,30 arb.jed.
  nepokretnih 0.35 arb.jed.
  normalni oblici 0,30 arb.jed.patoloski 0,70
  fruktoza 1.0 + arb.jed.
  aglumentacija sperme +
  dobio je terapiju da popije i posle te terapije rezultati su sledeci :
  pe 10
  broj spermatozoida 120,00 x10 na 9
  pokretnih posle 30min 0.40 arb.jed
  slabo pokretnih 0.40 arb.jed.
  nepokretnih 0.20 arb .jed .
  normalni oblici 0.40
  patoloski 0.60 leukociti 3-5
  aglumentacija +++ arb.jed.
  jedan urolog kaze da je sve super a drugi kaze da nije toliko lose ….Zanima me da li ja mogu da zatrudnim sa ovakvim nalazima?????? molim pomoc

 18. Milan

  Potovanje… Ja i moja supruga pokusavamo vec 3 godine da dobijemo bebu i nikako… Radio sam spermogram… zamolio bih vas ako mozete mi reci sta nije u redu sa njim…
  Likvefakcija: belicasta
  Kozistencija: vodnjikavo
  Zapremina: 3ml
  PH : 7
  Fruktoza: 1Arb.J.
  Pokretni spermatozoidi: 25%
  Slabo pokretni spermatozoidi: 15%
  Nepokretni spermatozoidi: 60%
  Normalne forme: 55%
  Patoloske forme: 45%
  Leukociti: 10-12.
  Zahvaljujem se unapred….

  • Cao… Moj decko je radio spermogram i ima slicne rezulzate…pa me zanima sta vam je doktor rekao…da li je to dovoljno za trudnocu normalnim putem

 19. Molim vas za pomoc oko tumacenja.

  Volumen 3.2ml
  Viskoznost normalna
  likvefakcija do 30 min
  ph 7.3
  HOS test 40% (+) 60% (-)
  Ukupan broj spermatozoida 50×10 na 6/ml
  Broj pokretnih 32×10 na 6/ml
  Pokretljivost stepen 4) 1×10 na 6 /ml
  3) 10×10 na 6/ml
  2) 15×10 na 6/ml
  1) 6 x 10 na 6/ml
  Abnormalne forme 24%
  Mikro 4%
  Koncaste glave 3%
  Glava pod uglom 3%
  duple glave 4%
  dupli repovi 2 %
  uvrnuti repovi 3%
  okrugle glave 5%
  Nezreli oblici 0%
  ostale celije 8×10 na 6/ml

  Metodom swim up posle 45 min in vitro
  broj progresivnih 25.6×10 na 6/ml

  Pokretljivost stepen 3) 25.6 x 10 na 6

  Hvala od srca!!!!

 20. Molim vas za tumacenje:
  duzina apstinencije 10 dana
  likvefakcija 20 min
  konzistencija NORMALNA
  zapremina 2,6
  PH 7,6
  fruktoza 1.0 pozitivna
  aglutinacija spermatozoida 1.0 pozitivna
  broj spermatozoida 108,0
  pokretni spermatozoidi 45,0
  slabo pokretni spermatozoidi 7,0
  nepokretni spermatozoidi 48,0
  normalne forme 52,0
  patoloske forme 48,0

  Unapred hvala,

 21. dzoni_kg

  Molim vas za tumacenje:
  Volumen 2-6,5 ccm,likvefakcija 30 min,ph 7,2-7,8 ,broj spermatozoida 40×10, pokretnih posle 30 min 50% ,progresivno pokretnih do 30% ,slabo pokretnih 5-15% ,nelokretnih 35%?

 22. Postovani molim Vas za savet .Suprug i ja vec duze pokusavamo sa zacecem.Kod supruga se u spermogramu javljaju leukociti.Uradjeni su brievi i spermokultura i uvek je sve bilo sterilno.Nikada se nista nije javilo u brisevima niti u spermokulturi.Radejn je i ultrazvucni regled prostate i kao i pregled urologa.Molim Vas za savet ,kako da se utvrdi od cega su ti leukociti i koju analizu jos uraditi ne bi li se utvrdilo odakle leukociti.Radjena je i hlamidija i krvi,ni nju nema.

 23. Bane Mrakic

  moze li neko da mi protumaci ovaj nalaz apstinencija je 3 dana

  Spermogram referentna vrednost

  Izgled beličast
  Zapremina ejakulata 3,5 2-7 ml
  Likvefakcija nije ispraćena 0-30 min
  Viskoznost povišena
  Koagulacija ne
  pH 8,5 7,2-7,8
  Broj spermatozoida/ml 25 20-250 x10^6/ml
  Broj spermatozoida/Vol 87,5 >50 x10^6/Vol
  Progresivno pokretnih 45 >25 %
  Pokretnih u mestu 5 >10 %
  Nepokretnih 50 % %
  Leukocita 1-2 U vidnom polju do 15

  Spermocitogram #
  Normalne forme 45 >60 %
  Abnormalne forme 55 <40 %
  Glava 11 <30 %
  Vrat 0 <20 %
  Rep 44 <20 %

 24. Jovana Jevtic

  Postovani, moj suprug je dobio rezultate spermograma pa vas molim da ih protumacite:

  izgled zuckast
  zapremina ejakulata 4,5
  viskoznost smanjena
  koagulacija ne
  ph 9
  br spermatozoida ml 16,5
  br spermatozoida vol 74,25
  progresivno pokretnih 20
  pokretnih u mestu 5
  nepokretnih 75
  leukocita 10-12
  normalne forme 26
  abnormalne forme 74
  glava 0
  vrat 0
  rep 74

  Hvala unapred.

  Pozdrav

 25. Santos

  Poz doktore imam jedno pitanje imao sam smanjen broj spermatoida ispod normale dokt mije dao da pijem 3 meseca profektil popio sam nakon toga dao sam uzorak isto je spermatoida ispod normale i dokt je konstatovao da imam prosirenu venu i operiso posle operacije popio sam cink 3 meseca bio sam na pregled vena je u odlicnu stanju dao sam uzorak isto je rezultat ispod normale spermatoida .dal treba sada da pijem doktore profektil ili kako da povecim spermatoida sada je ok samo sam to imao problema u cemu je sada problem ?

 26. Milena

  Sta znaci kada je spermogram u redu a aglutinacija 2,0.?

 27. Poštovani,
  čula sam da se spermogramom može utvrditi “pol” spermatozoida i da se to menja na otprilike dve godine pa me zanima da li je to tačno.
  Hvala unapred
  Pozdrav

 28. milena

  Postovani,da li je opasno kada je spermogram u redu ,pokretljivost je 75 % ali ima pozitivnhu aglutinacija 2,0?

 29. Nemanja Vojvodic

  Postovani doktore,imam 34 godine i imam broblem sa erektilnom disfunkcijom.Naime bolujem od duboke venske tromboze i trenutno koristim lek Farin za razbijanje krvnih ugrusaka i odrzavanje INR-a pa bih vas molio za jedan savet. Sta i koje tablete smem koristiti za poboljsanje odnosno cvrstocu samog penisa! Unapred zahvalan! S POSTOVANJEM !

 30. Postovani, moj suprug je dobio rezultate spermograma i spemokultura pa vas molim da ih protumacite:

  Konzistencija sluzava
  Likvefakcija 30min ref.vred 10-30
  Izgled belicast
  Volumen 3.2
  PH 7.5
  Broj spermatozoida(mL) 38
  Broj spermatozoida(V) 121.6
  Pogresivno pokretni a) 0.27 b) 0.20
  Pokretni 0.18
  Nepokretni 0.35
  Leukociti 10-12 ref.vred 0-10
  Vitalnost 0.72
  Normalne forme 0.66
  Abnormalne forme 0.34
  Glava 0.14
  Vrat 0.12
  Rep 0.08

  Rezultat:Zasejane bakterioloske podloge su ostale sterilne
  Mikroloskom kulturomkvasnice iz rode Candida nisu izolovane
  Hvala unapred.
  Poz.

 31. maslacak

  Postovani, moj suprug je dobio rezultate spermograma pa vas molim da ih protumacite:

  zapremina ejakulata 4,5
  Viskoznost povisena
  Koagulacija da
  ph 8
  br.spermatozoida/ml 18
  br.spermatozoida/Vol 81
  progresivo pokretnih 35
  pokretnih u mestu 5
  Nepokretnih 60
  leukocita 3-5
  normalne forme 41
  abnormalne forme 59
  glava 4
  vrat 0
  rep 55

 32. maslacak

  Unapred zahvalna,pozdrav

 33. OKI84

  Postovani,imam zdrvo dete od 7 godina,i posle toga dva spontana pobacaja.Uradili smo analize sa mnom je sve u redu,a muzevljev spermogram bi volela da protumacite.I da li zbog loseg spermograma tj. abnormalnih spermatozoida je moglo doci do spontanih pobacaja?Prirodno sam zadrudnjivala,prva uspesna trudnoca,a dve neuspesne.Hvala unapred!
  Makroskopski pregled ejakulata:
  VOLUMEN 2,0
  pH 7,7
  VISKOZNOST normalna
  LIKVEFAKCIJA 22

  MIKROSKOPSKI PREGLED:
  SPERMATOZOIDA /ml 75.0
  SPERMATOZOIDA / V 150,0
  LEUKOCITA 1.O
  OKRUGLIH CELIJA 3,5
  ZIVIH SPERMATOZOIDA 55
  NEZIVIH SPERMATOZOIDA 45
  PROGRESIVNO BRZO 31
  PROGRESIVNO SPORO 14
  NEPROGRESIVNO 5
  NEPOKRETNI 50
  AGLUTINACIJE NEMA

  MORFOLOGIJA SPERMATOZOIDA:
  NORMALNIH FORMI 0.4
  ABNORMALNIH FORMI 0.6
  GLAVE:
  KRUSKASTA 0.06
  MALA 0.1O
  VELIKA 0.11
  SPICASTA 0.01
  VRATA:
  CITOPLAZMATSKI OSTATAK 0.09
  ANGULACIJA O.O8
  REPA:
  UVRNUT 0.15

  INICIJALNA FRUKTOZA PRISUTNA

 34. Dobar dan, ako bi mogli da mi date misljenje o spremogramu.bio bi vam zahvalan
  apstinacija 4 dana
  likefakcija 40minuta
  zapremina 3,8
  ph 7,5
  fruktoza 1.0 pozitivna
  aglutinacija spermatozoida slabo pozitivna
  broj spermatozoida 76,7
  broj spermatozoida po zapremini ejakulata 291,6
  progresivno pokretni spermatozoidi 42%
  pokretni spermatozoidi 23,0%
  nepokretni spermatozoidi 35%
  normalne forme 43,0%
  patoloske forme 57,0%
  patologija glave 31%
  patologija vrata 5.0%
  patologija repa 21%
  leukociti 1,9
  eritrociti \
  epitelne celije retke
  vitalnost 0,69
  urinirao sam pre davanja uzorka
  Unapred hvala

 35. Dobro vece doktore interesuje me kako to da sam imao spermogram pre godinu dana i sad pre neki dan sam radio spermogram i pokazalo da nema nista… Da li mogu da dobijem neki odgovor unapred hvala.

 36. Miloš

  Poštovani, imao sam peraciju varkolcele i hteo bih da odradim spermogram i proveru testisa posto je jedan posle operacije postao veci od drugog. Interesuje me da li sevpregledi zakazuju i koliko bi kostao pregled sa spermogramom. Hvala

 37. Natasa

  Molim za strucni savet.
  Likvefakacija 45 min 1,5
  Ph 7,4 7,2-7,8
  Fruktoza 1.0POZITIVAN Arb.J.
  Aglutinacija sperm. NEGATIVNA MS
  broj spermatozoida 40,8 10*9/L >15,0 MS
  Broj sperm po zapremini ejakulata114,1 10*6/v >39,0 RN
  Progresivno pokretni 74, % >30,0 MS
  Pokretni sperm. 8,0 % MS
  Nepokretni sperm. 18,0 % MS
  Normalne forme 71,0 % >30,0 MS
  Patoloske forme 29,0 ~ MS
  Patologija glave 21,0 % MS
  Patologija vrata 7,0 % MS
  Patologija repa 1,0 % MS
  Leukociti 0,1 10*9/L 0,85 MS

  Nisu izolovane patogene bakterije
  Nije izolovana kandida

 38. Sanja

  POSTOVANJE,iama rezultate spermograma svog supruga,molim da prokomentarisete da li je u redu ,najvise me zanima u procentima koliko ima pokretnih,npr od 100 posto,u procentima mi dajte odgovor jer ovaj spremogram ne razumem,unapred zahvalna:
  LIKVEFAKCIJE 35MIN.NEPOTPUNA ZAVRSENA
  KONZINSTENCIJA MALO POJACANA VISKOZNOST
  ZAPREMINA EJAKULATA :0.9 L
  PH: 8.0
  BROJ SPERMATOZOIDA:34.4
  BROJ SPERMATOZOIDA /V 30.96
  BROJ PROGRESIVNO POKRETNIH:0.08
  BROJ POKRETNIH:0.10
  BROJ NEPOKRETNIH:0.82 H
  LEUKOCITI U VIDNOM POLJU:DOSTA
  EPITELNE CELIJE:1-2
  BAKTERIJE DOSTA(tu me buni jer mu je spermokultura sterilna?)
  SLUZ;MALO
  HIPOOSMOSKI TEST:0.66
  NORMALNI OBLICI;0.65
  ABNORMALNE FORME:0.35
  GLAVA:0.15
  VRAT:0.11
  REP:0.09

 39. molim Vas ako mi možete reči o mojem nalazu analize kvalitete sjemena
  izgled- mlječan
  viskoznost-uredna
  likvefakcija(60min)-uredna
  ph-7,8
  volumen-2,50
  ukupan broj spermija/ejakulatu-55
  koncentracija-22.00
  ukupno pokretnih-45,45
  progresivno pokretni-36,36
  pokretni(neprogresivno)-9.09
  nepokretni-54,55
  vitalnost živih spermija-92,31
  urednih morfoloških oblika-18.63
  leukociti-0

  dijagnoza– NORMOZOOSPERMIA

  nije nam jasan taj nalaz da li je u redu ili ne?? Jer supruga i ja pokušavamo več 10god.imai djece i ništa.Hvala Vam

 40. Miloš Petrović

  Poštovani doktore,
  Molim za analizu i savet u vezi seprmograma. Supruga i ja više od godinu dana pokušavamo da dobijemo dete. Hvala.
  Volumen 4.2
  Viskozitet: Viskozna
  Miris: Karakterističan
  Ph 8,0
  Broj spermatozoida. 85 10*9/l
  Normalni oblici: 0,9
  Patološki: 0,1
  Leukociti 18-20
  Epitelne ćelije 2-3
  Bakterije : nešto
  Pokretni sp. 0.75
  Nepokretni 0,1
  Slabo pok. 0.15
  Patogene bakterije kandida nisu izolovane.
  Supruga je uradila briseve (cervikalni, vaginalni) i ureaplazmu, mikoplazmu i hlamidiju. svi nalazi su redu

  • Danijela

   zapremina 4,3
   ph 7,6
   fruktoza1.0 pozitivna
   aglutinacija spermatozoida negativna
   br spermatozoida 57,3
   br spermatozoida po zapremini ejakulata 246.2
   progresivno pokretni spermatozoidi 65.0
   pokretni spermatozoidi 15.0
   nepokretni spermatozoidi 20.0
   normalne forme 73.0
   patološke forme 27.0
   patologija glave 22.0
   patologija vrata 3.0
   patologija repa 2.0
   leukociti 0,1

   Molim Vas za komentar spermograma i da li je u redu ?
   hvala puno

 41. LJubiša

  Poštovani doktore molim vas za analizu spermograma:
  zapremina: 1,2 ml
  izgled: beličast
  viskozitet 7
  ph vrednost: 7
  koncentracija: 60,00x106ml
  pokretnih posle 30 minuta 0,30 srb. jed.
  slabo pokretnih 0,40 arb. jed.
  nepokretnih:0,30 arb. jed
  normalni oblici 0,30%
  patološki oblici:0,70%
  leukociti 2-3
  eritrociti 0
  epitelne ćelije: 1
  fruktoza: 1,0
  aglutinacija +

 42. Sinisa

  Postovani, molim vas da mi protumacite nalazi po mogucnosti date savet. Supruga i ja zelimo dete.Nestrpljivo iscekujem odgovor. Hvala

  Spermogram # Izgled beličast Zapremina ejakulata 2 2-7 ml Likvefakcija 10 0-30 min Viskoznost smanjena Koagulacija ne pH 7,5 7,2-7,8 Broj spermatozoida/ml 69 20-250 x10^6/ml Broj spermatozoida/Vol 138 >50 x10^6/Vol Progresivno pokretnih 45 >25 % Pokretnih u mestu 5 >10 % Nepokretnih 50 % Leukocita 6-8 U vidnom polju do 15
  Spermocitogram # Normalne forme 45 >60 % Abnormalne forme 55 <40 % Glava 12 <30 % Vrat 0 <20 % Rep 43

 43. Zdravo ja sam Zoran imam problema sa slabom broj spermatozoda oligospermija ja sam 42 godine starosti nisam debeo sportski aktivan ne pusim ne pijem malo po nekad sa prijateljima nemam dece kod mene je problem ove spermatozoida sto pokazuje su prave podvizne I zive tako moze se invitro ako treba pa hteo sam da vas pitam posto ste vi doctor ako mozes mi pomoci da mi nesto preporucite neke sretstva za poboljsanje spermagrama ako bi hteli molil vas pisitemi na moju email: zokipopaj@yahoo.com HVALA U NAPRED!!!

 44. dragana

  Postovani ,

  Mozete li mi protumaciti sledece nalaze spermograma,uz napomenu da nije bilapotpuna apstinencija od alkohola u preporucenih 3-5 dana

  Izgled :belicas
  Viskozitet : osrednja
  Volumen :3 ml
  PH :7,0
  Analiza nativnog preparata:
  Broj spermatozoida u 1ml :23 miliona

  Pokretljivost u prva 2 sata
  A.Aktivni progresivni :45%
  Brzo progresivni:20%
  Sporo progresivni:25%
  b.U mestu neprogresivni :15%
  C.Nepokretni:40%
  Leukociti : +
  Epitel.celije :retki

  Vitalnost spermatozoida :
  Živi :80%
  Mrtvi:20%
  Citomorfoloska analiza spermatozoida:
  Normalni:65%
  Abnormalni:35%

  Hvala unapred

 45. Aleksandar

  Pozdrav hteo bih da mi kazete misljene o mom spermogram posto smo supruga I ja krenuli na vantelesnu
  Zaprrmina 1.4
  Ph Vrednost 7.8
  Fruktoza 1.0
  Aglutinacija spermatozoida negativna
  Broj spermatozoida 117
  Pokretnih 32%
  Slabo Pokretnih 28%
  Nepokretnih 40%
  Normalne forme 38%
  Patoloske 60%
  Leukociti 8
  Eritrociti 2
  Epitelne celije 2
  Uzorak sam nosio od kuce!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*