Ultrazvuk testisa

slika UZV testisa pokazuje hidrokelu

Ultrazvuk testisa pokazuje hidrokelu

Ultrazvuk se često koristi u dijagnostičke svrhe u urologiji za ispitivanje bubrega, mokraćne bešike, prostate, penisa i testisa. Ultrazvuk testisa se danas koristi kao nastavak fizikalnog pregleda genitalnih organa muškarca. Anatomska lokalizacija testisa odmah ispod kože dozvoljava da se ultrazvučno ispitivanje radi sa visoko frekventnim sondama , takozvanim linearnim sondama koje proizvode odličnu rezoluciju slike. Dodatno uključivanje color Dopler ultrazvuka obezbedjuje da se u isto vreme može posmatrati i morfologija testisa i protok krvi kroz testise.

 

Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvučna dijagnostika omogućava visoki stepen tačnosti u razlikovanju intratestikularnih od ekstratestikularnih bolesti i u otkrivanju intratestikularne patologije. Ultrazvuk ima značajno mesto u otkrivanju tumora testisa koji se prikazuju kao solitarne ili difuzne promene u samom tkivu testisa. One mogu biti hipoehogene ili hiperehogene u odnosu na normalno tkivo testisa. Nakon povreda značajno je mesto ultrazvuka kako u dijagnostici tako i u praćenju regresije hematoma testisa. Različite cistične promene se takođe mogu pratiti i godinama u skrotumu pacijenata i najčešće ne pokazuju sklonost ka malignoj alteraciji.

 

slika ciste epididmisa

Cista epididmisa

Akutni skrotum

Ultrazvučna dijagnostika ima i značajno mesto u otkrivanju svih stanja u skrotumima koje se se zajedničkim imenom nazivaju akutni skrotum. To je u stvari sinonim za iznenadno nastali bol u skrotumu. Najavažnija stanja koja mogu izazvati ovaj bol su : torzija testisa, akutni epididimitis, tumor testisa, hidrocela, hematocela, akutni angioneurotski edem skrotuma kod dece, ubod insekta kod dece ili postojanje ingvinalne kile.

 

Prednosti i mane

Glavne prednosti ultrazvučne dijagnostike su što se lako izvodi, postoji visoka tolerancija od strane pacijenta za ovu metodu, nije invazivna, nema jonizujućeg zračenja, relativno je jeftina i široko se primenjuje. Mane ove metode su relativno nizak signal na nivo zvuka, tkivna nespecifičnost,ograničeno polje gledanja i zavisnost od same individualne veštine i umeća samog lekara koji radi ultrazvuk, kao i izgled samog pacijenta tj. habitus pacijenta. Pročitajte i tekst doc. dr Dejana Dragičevića o karcinomu testisa

 

 58 Comments

 1. zoran

  danas sam bio kod urologa, koji mi je pronasao cistu na levom testisu,ovo mi je napisao u nalazu.Testisi obostrano,normalne velicine,homogene eho strukture,levi na glavi supraepididemalna cista velicina 4mm.a ovih dana osecam i blago trnjenje nesto slicno kao blagu tezinu oko samog testisa i leve strane dali je uzrok toga ova cista i da li ona utice na plodnost.

  • Cysta glave epididima moze dati osecaj nelagodnosti u skrotumu. Naime u funikulusu spermatikusu prolaze krvni sudovi kao i nervna vlakna pa upravo ti odnosi mogu kao posledica pritiska cyste izazvati taj neprijatan osecaj. Veoma retko uticu na spermatogenezu.

   • zoran

    Hvala vam na brzom odg.Hoce li taj osecaj vremenom prestati ili se moram naviknuti na njega tj.ima li potrebe za nekom vrste terapije i da li imam potrebe za daljim ispitivanjem ako se taj osecaj nastavi,nadam se da to ne utice na sex-zivot..Unapred zahvalan.

 2. Ivan

  Uvideo sam uvecanje na gornjem delu levog testisa, koje je bilo mekano na dodir, potrazio sam po internetu i video da su u pitanju hidrocelae, otisao kod izabranog lekara koji me je uputio kod urologa, koji je levi testis stisnuo dva tri puta i poslao me kuci i rekao da je sve u redu. Da li mi predlazete da uradim ultrazvuk, da li su te hidrocele opasne(da li mogu da izazovu neplodnost ili tumor testisa) i da li, ako se utvrdi da su hidrocelae u pitanju postoji i drugi nacin lecenja osim operacije. Ne osecam bol ili neki pritisak na testis, ali nije mi prijatno kad vidim,pa sam se zabrinuo. Hvala unapred

 3. goran

  uvideo sam pred nedelju dana malo crvenilo u spermu? sto bi mi preporucili,molim vas??? Hvala unapred

  • Pojava crvenila u semenoj tecnosti predstavlja pojavu krvi.U ovom slucaju je indikovano uraditi pregled sa ultrazvukom da bi se utvrdio uzrok ove promene.Kod starijih muskaraca je neophodno uraditi i PSA a kod mladjih briseve uretre. Dr Dragicevic

 4. Nikola

  Dobar dan,
  imam 17godina,pre nekolika nedelja sam posle seksualnog odnosa dobija toliko jake bolove u predelu testisa da sam tesko hodao,bolovi su prestajali posle nekih 2h bolelo me i na dodir.Nekoliko puta sam ponovo odnese,razlicite dane i svaki put je bilo isto,cak i vremenom gore.Otisao sam kod doktora i odradio ultrazvuk i otkrili su mi da imam prosirene vene na levom testisu i cistu bistrog sadrzaja velicine 6,5mm.Doktor mi je reko da bolovi mozda nisu od ciste da je upitanju nesto drugo,bolove imam skoro uvek samo su nekada slabiji,nekada jaki.Zanimam me vase misljenje u cemu je problem,doktor me je poslao kuci i da se samo javim ukoliko imam velike bolove.

 5. Boban

  Postovanje, ja vec sigurno 5 god. imam u skrotumu kvrzastu lopticu velicine lesnika, iznad levog testisa koju mogu da pomeram i od straha mozda osecam neku nelagodnost, a nemam overenu knjizicu i daleko mi je dom zdravlja, molim Vas da mi kazete da li moze da bude rak ili nesto opasno? Unapred zahvalan.

 6. Srecko

  Prilikom ejakulacije,kao da osetim kvržicu na levom testisu.Izbacujem normalnu semenu belu tečnost.Uplašio sam se da nije najgore.U normalnom stanju ne mogu ništa da napipam.Osećam malu težinu na toj strani testisa.Ne znam da li je to na psihičkoj bazi ili stvaran bol.Molim za savet.Unapred zahvalan

  • U ovom slucaju je neophodno uraditi pregled i ultrazvuk. Najverovatnije se radi o prosirenju kanalica epididima , spermatoceli.Neophodno je iskljuciti pregledom i druga oboljenja testisa.

 7. Dejan

  Poštovani G-dine Dragićeviću,

  Detaljno sam pregledao Vaš sajt, uvideo da se radi o ozbiljnoj ustanovi i odlučio sam da Vam se obratim.
  Naime pre nešto više od dva meseca napipao sam neku kvržicu na gornjem polu levog testisa. Ubrzo otišao kod urologa i uradio ultrazvuk i laboratorijske analize. U Eho nalazu stoji: Desni testis b.o., levi testis b.o, uočava sa na površini testisa (na ovojnici) manja hiperehogena senka sa repom što odgovara kalcifikatu. Struktura oba testisa je apsolutno homogena i odgovara strukturi normalnih testisa.
  Da, stoji i to da je rep levog epididimisa nešto deblji, palpatorno bolno neosetljiv, kvržica je na medijalnoj strani levog testisa, veličine zrna prosa inponuje kao kalcifikat. Doktor je predlozio da uradim BETA HCG I AFP, što sam i učinio. Oba nalaza su bila u referentnim granicama. Doktor me je uveravao da je sve u redu, da se kalcifikacije javljaju u velikog broja muškaraca, te da živim normalno i da se ne opterećujem jer je isključio ono najgore. Medjutim, ja nemam mira, stalno opipavam svoje testise, čak mi se čini da sada na levom testisu imam još neki kalcifikat. Opterećujem sebe, dosta čitam, osećam bolove u kičmi i trne mi leva noga. Nemam bolove u testisima niti neke druge tegobe. Predložio mi je kontrolu za 6 meseci što ću sigurno uraditi. Da li su ti kalcifikati opasni? Da li mogu prouzrokovati sterilitet? Može li se iz njih izroditi nešto gore? Pošto usled dijagnoze paraparesa spastica G80, od koje bolujem od rodjenja i kolena su u lipopleksiji, lekar kaže da uzrok tih kalcifikata indirektno može biti i trenje koje se javlja usled mog hoda. Doktore Dragićeviću, iskreno se nadam da ćete pronaći malo vremena da mi odgovorite na ova moja pitanja. Ukoliko smatrate da je neophodno, spreman sam da posetim Vašu ordinaciju. Mnogo sam zabrinut jer planiram porodicu i potomstvo. Hvala unapred na odgovoru.

  • Kalcifikacije u testisu su najcesce bez znacajnih posledica. Na ultrazvuku se nekada opisuju i difuzne promene koje se opisuju kao fenomen zvezdanog neba a vide se kao kalcifikacije.
   One mogu biti prekanceroza.
   VAs nalaz je sigurno uredan, ali uvek savetujem dva nezavisna misljenja u ovakvim situacijama .
   Pozdrav Doc Dragicevic

 8. MIRJANA

  Mom tati-75god- je ustanovljen tumor prostate koji je vec metastazirao i na kicmi i karlica je puna limfnih cvorova.primio je hormonsku inekciju prvi put. on se za sada oseca ok-najveci problem je sto su mu otekli testisi sto ga ne boli ali smeta prilikom hodanja.Da li ce to splasti od inekcije ili sta treba da radimo-a bili smo na svim skenerima

 9. MIRJANA

  Pored kardiologa,jel treba i vaskularni-i jel treba neko da ukine vise taj sintrum,
  6 meseci se setamo po lekarima i tih 6 meseci smo se vrteli u krug,samo su nas prebacivali ko lopticu od jednih do drugih-nazalost niko ne radi ko tim.U svakom slucaju hvala na odgovoru i savetu
  ALI DAL TO ZNACI DA SA OVOM INEKCIJOM NE OCEKUJEMO DA TO SPLASNE
  .Al ko nema para za privatne lekare-mada su nas i oni za neke stvari opet vratili kod drzavnih.,ko nema ko da ga vozi po lekarima i ceka sa njim-taj stvarno moze samo da ceka da crkne-ne da umre nego bas dacrkne,jer kolko vidim veterinari su bolji prema svojim pacijentima.Konzilijum na klinickom centru-vrhunac nehumanosti
  Ogorcena sam -cast izuzecima-normalno da ima i divnih i humanih lekara ali cini mi se sve manje

 10. Biljana

  Postovani dr.Dragicevicu! prosle godine sincic(13 god) je preko noci dobio bolove u predelu testisa i u roku od pola sata pojavio se otok.otisli kod doktora urolog ne radi preko noci i pogledao ga je hirurg sumnjao je na infekciju pa mu je dao tab.Amoxiklav 625mg i tab.brufena.pa da se javimo urologu sutra dan.Posto je popio tablete on je sutra manje osecao bolove ali smo otisli kod urologa bey pregleda reko je da se uradi ultra zvuk i tumor markeri.to smo obavili odneli sutra dan njemu se otok toliko uvecao da kad ga je tad pogledao reko je da je za operaciju.Ostao je u bolnicu odradjena je operacija i lezao je punih 12 dana.prijemna dijagnoza je bila Torsio testis sin.tarda a zavrsna op.Detorquacio et fixatio testis sin.-08.07.12.Doktor je rekao da ce uciniti sve da se testis spase .posle izlaska iz bolnice isli smo na kontrolu skinuli konce .sve je bilo u redu ,prosla je godina od tada .sincic mi se pozalio da ga boli malo desni testis.kada sam pogledala vidla sam da levi testis koji je operisan nepostoji.otisli kod lekara rekli su da to nije nista ,a za levi testis sto ga nema rekli su da je bog dao dva pa i nije tako strasno.Sad vi meni recite odvela ga privatno kod urologa on ga pogledao na ultrazvuk i potvrdio da je atrofirao levi a desni je u redu.Dali bi trebalo da odradimo jos neke analize za desni testis posto je sad smo on ostao ?I BRINE ME DALI MOZE NESTO DA UZROKUJE NESTANAK LEVOG pa DA PREDJE NA DESNI TESTIS,NEDAJ BOZE ? UNAPRED HVALA!

  • Primetio sam pri seksualnom odnosu dosta manje sperme, čudan osećaj u levom testisu koji čini mi se ne odrađuje, a čini mi se da desno
   Funkcioniše.. Kako mogu proveriti funkcionalnost testisa…

 11. Postovanje…
  Imam jedan problem cak sam bio kod urologa i rekli su mi da ne znaju sta je i da je to nemoguce jer jedno sa drugim nije povezano? Bukvalno sve dok ne zavrsim sa praznjenjem velike nuzde koje u toku dana imam od dva do nekad i pet puta meni su testisi skupljeni,zategnuti i bukvalno me bole i imaju tendeciju da se okrenu i naravno se i penis skupi..kad se sve to zavrsi sa velikom nuzdom bude sve vrati u neku normalu i nisam primetio da imam neke probleme koliko ja znam…Hvala unapred!

 12. da li nesto znaci sto je levi testis veci od desnog,i na levom ima par vena,vide se kad je onako opustena kozica,,,,jel je opasno i sta treba da se uradi..hvala

 13. imam problem,levi testis mi je prilicno veci od desnog..na tom levom sto je veci ima kao neko vlakno oko njega koje na dodir uzvraca bol…zadnjih puta sam primetio da sperma nije brza vec bas spora..da li je to nesto opasno?

 14. veki

  postovanje doktore.pre od nekoliko dana osecan tupu bol na levom testisu i ispod njega ima nesto mekano zabrinuo sam se dal to utice na plodnju i dal se to leci brzo,hvala

  • Gordana Cvetkovic Ilic

   Postovani,

   Moj sin od 14 godina napipao je kao lopticu na desnom testisu. Otisli smo kod urologa koji je zahtevao da se odradi EHO TESTISA. Danas smo odradili i u desnom hemiskrotumu testis 43mm, u projekciji glave epididimisa cista 19x8mm.Da li je u pitanju nesto ozbiljno? Kontrola nam je zakazana za maj mesec.Ocekujem Vas odgovor. Unapred zahvalna majka.

 15. imao sam saobracajnu nesrecu pre 9 meseci,povreda 5 prsljena,karlice stidne kosti i sakralne…nemam osecaj dodira na kozi penisa…sta da radim,dali moze nekako to da se resi,dali mi mozete pomoci?hvala

 16. imam vec 5 god na desnom testicu kvrgu neku mislim da je kad sam propo u anal a daska mi medu moge upala al nisam siguran dal je od tog al to sam slucajno napipo koja stoji isto nemam bolove bio sam kod urologa i snimao donji audomen sve je ok dal mozete da mi kazete dal je to opasno zabrinut sam ponekad

 17. imam 14 godina i imam cistu u desnom predelu testisa i bio sam 2 puta u bolnici i sutra treba da idem na preglede jer sam imao bolove ali sam imo upalu 2 pa su me zadrzavali u bolnicu cista mi je bila velika 8,5 mm ali je to bilo pre godinu dana pa se pitam kakve su posledice

 18. Poštovani doktore osećam neprijatnost i jedva osetljivu tupu bol u testisima i donjem delu stomaka.Levi testis se uvećao,a desni kao da se smanjio.Pri erekciji ne osećam bol ,tesnost mi je normalna.Imate li pretpostavku o čemu se radi?Hvala

  • Vas problem sa uvecanjem testisa moze biti veoma ozbiljan,tim pre ako ste mlad muskarac. Sa druge strane moze biti i zapaljenje. Bilo sta da je neophodno je uraditi laboratorijske analize krvi i urina i nakon toga pregled testisa i ultrazvuk testisa. Tek se tada moze doci do zakljucka o cemu se zapravo radi i zapoceti sa odgovarajucom terapijom.

 19. Vukasin

  Postovani doktore

  Primetio sam jednu krvzicu na penisu tacnije unutrasnjem delu penisa odmah iznad testisa, uz to sam napipao i venu untra malo sire nego predpostvljam da treba biti i ta krvzica se nalazi na njoj . velicine je kao naprimer pola zrna zita. To sam primetio ranije i nisam obracao paznju mada me je sad pocelo zabrinjavati jer ne odlazi. sumnjam na najgore. nije propraceno nikakvim bolom niti bilo koji drugim nezeljenim efektima. trenutno nisam u srbiji i necu biti narednih mesec dana i to me jako zabrinjava. a nisam u finansiskoj situaciji da ovde posetim doktora. molim za pomoc . hvala unapred.

  • Pa tesko je pomoci bez pregleda. Kada dodjete u Srbiju planirajte pregled i eho. Ako je tako malo moj savet je posto ne mozete kod doktora, da pratite da ne raste promena. Ako raste, javite se ipak kod nekog urologa.

 20. Postovani , imam jedan problem, mnogo sam zabrinut i molim vas da mi pomognete. Evo o cemu se radi. Sa leve strane u mosnicama na samoj granici sa nogom nalazi se nesto kao masno tkivo, ali mislim da nije nesto gore. Cvrsto je na dodir i ne moze da se pomera. Trenutno je oblika kapsule ali duplo vece je. Mislim da se pojavilo pre 20 dana, i na dodri je bilo malo, ( u pocetku sam mislio da je neka potkozna bubuljica – i nije me niti bolelo niti predstavljalo neki problem ) ali vremenom se povecavalo. Sada je od te male “bubuljice ” posle dvadesetak dana doslo do velicine jedne velike kapsule, na dodir me boli, ne nesto puno, ali se oseca mali bol, sa spoljasnje strane mosnica u tom predelu je malo crvenilo. Ovaj moj problem je svakim danom veci, i poznaje se razlika u velicini iz dana u dan, sve vise rast. Molim vas da mi pomognete sta da radim i da li treba da idem kod nekog urologa da pogleda to. Hvala puno

 21. dalibor

  Dali ciste u epididimu i na testisu uticu na plodnost?
  Inace imam 28god pokusavam vec god dana sa zenom da ostane trudna ona je starija 11 god od mene i radjala je.

 22. Zbog uvecanog testisa javio sam se kod urologa,posle uradenog ultra zvuka rekao je da imam vodenu kilu i da nije strasno.Dao mi je da uradim neke rezultate,a jedan od njih me brine,mada mi je doktor rekao da se desava to da bude uvecan. AFP-11.1 To mi je uvecano,a vi mi recite jel to normalno.Hvala unapred

 23. Zvezdan

  Dobar dan imam jedno pitanje.
  Moj bratanac ima 15 god.ima tumor u testisu koji je mestazirao i ima sada pored jetre koren i na stomaku cvorice.Primio je do sad 3 hemoterapije i doktor kaze da se nista nije povuklo,nego sada predlaze ponovo hemoterapiju ali jacu nego prethodne 3 hemterp.Sta vi mislite o tome

 24. zoran

  Zdravo! Imam problem, levi testis mi seta, dolazi cak do penisa gore i u preponama? Da li to moze da znaci sterilitet? Molim Vas odgovorite…

 25. dejan

  Postovanje gospodine dragicevicu. Predstavicu vam moj problem pa ako budete imali vremena vi mi odgovorite…
  sad ce druga godina kako imam problem sa levom stranom mosnica… s_vremena na vreme mi se pojavi neka kvrzica koja stvara bol. Nije spojena sa testisom vec je na kozi sa unutrasnje strane od prilike velicine klikera… problem traje najvise 10tak dana od prilike od pocetka nastanka neki 3-4 Dan kada je bol I najjaca dolazi do izlivanja gnojne tecnost sa malim tragovima pomesane krvi (lici na to) napolje… prilkom blagog stiskanja takodje se ta tecnost cedi… I posle toga bol nestaje… I posle odredjenog vremena najvise dve nedelje kao da nista nije bilo… pa se opet pojavi za par meseci ( 4-5) is ta situacija… imam 36 God nemam tragova krvi u spermi niti bolove u stomaku I ledjima.. mozete li mi molim vas reci sta bi ovo po vase misljenju moglo da bude… u napreduje zahvalan!!!

 26. Vladimir

  Dr dobar dan.
  Pre 7 godina mi je od saznanja majčine bolesti naglo otežao desni testis i nelagodnost je išla preko prepone do leđa negde oko desnog bubrega. Tada na ultra zvuku ništa nije pronađeno. Posle izvesnog vremena sve se smirilo. Od pre mesec dana identična situacija sa ocem i raznim stresovima i opet isti simptomi koji (po intervenetu) ne sumnjivo vode ka raku testisa. Ima li i neka druga bolest koja može dati slične simptome. Čuo sam da ima nervnih vlakana i neki parasimpatikus. Ovo je sigurno nastalo od momenta naglog stresa. Ima meaec i po dana. Znam da je rešenje otići kod dr. Al stalno sam išao pa sam ispadao hipohondar. Ejakulat nema krvi al osećaj drastično slabiji. Molim za savet.

 27. aleksandar

  Postovani doktore , Imam jedan problem , probacu da vam ukratko objasnim , imam neku lopticu iznad levog testisa i bol u butini , levoj nozi , slabo trnjenje mozda , medjutim bio sam kod urologa , covek mi je rekao da nemoze napipati nikakvu lopticu i da je sve u redu , bio sam kod jos jednog urologa on mi je isto rekao bio sam kod hirurga ista prica , medjutim recimo kad sedim loptica je skroz gore i jako je mekana mogla bi se lako pomesati sa testisom i ne primetiti , ali zato kad sedim ili stojim napipam je , nije na testisu , iznad je , nije na kozi odvojena je ne boli me mozda ponekad neka slaba bol , samo stvara osecaj neprejatnosti i plasi me , ovaj bol u nozi to mi je doktor rekao da je od kicme najverovatnije ili da sam iziritirao neki zivac , stvarno neznam doktore mozda vi znate sta je u pitanju , hvala unapred na odgovoru

 28. igor

  postovani doktore dragicevic
  teeba mi vase misljenje za moj problem sto imam
  kad imam odnos sa zenskom u celom toku seksa sperma onako po malo tece i vlazni a pritom ne mogu svrsiti 3-4sati
  u toku tih sati cesto se desava da mi polni organ padne kad zenska svrsi
  to se desava vec 5godina a sad evo par dana nisam imao odnose i svremena na vreme osecam trnenje na polni organ i testise
  molim vas za odgovor jel neka volest ovo il sta mi se desava ne znam ni sam
  hvala na vremenu

 29. Milos

  Imam 18 godina i potrebna mi je vasa pomoc, jedne veceri legao sam da spavam, sve je bilo u redu, sledeceg dana kada sam se probudio osetio sam bol u levom testisu, bez ikakvih kvrzica ili izraslina na njemu, bol je bio intenzivan, tog dana kada sam trebao da legnem da spavam primetio sam neku kvrzicu koja je vremenom splasla i sad je veoma male velicine ali idalje je tu i boli kada je pipnem, nema otoka niti bilo kakvih drugih promena na testisu, bio sam kod urologa i on mi je prepisao lekove za pritiv bolova i napisao da je pregled testisa uredan, plasim se za svoje zdravlje i ako mozete odgovorite mi ako mozete, hvala unapred

 30. melanina

  Mm je do februara meseca ove godine imao dobar spermogram, a onda u februaru je imao upalu levog testisa, primio 14 gentamicina i pio antibiotike… Nakon 3 meseca od upale, odradio je spermogram koji nije pokazao ni jedan spermatozoid…dobio je da pije razne vitamine i spermogram odradjen pre par dana je takodje ravan nuli…urolog mu je rekao da “se strpi” 2-3 meseca i da odradi ponovo spermogram…radio je briseve urea, mikoplazma i klamidija koji su negativni…mi se lecimo od steriliteta vec 10 godina i da ne zaboravim, dve godine pre upale imao je serihiju koju sada nema…molim vas za savet sta da radimo dalje…hvala

 31. nemanja

  pozdrav,imam pitanje i vrlo mi je bitno da mi odg pre 5 meseci me zaboleo desni testis,nisam mogo da hodam od bola otiso sam kod urologa u privatnu ordinaciju na pregled,reko mi je kao da je sve u redu samo da proverim spermogram,medjutim to nisam uradio sad sam u americi,ali desni testis mi se bas smanjioo mnogo ne znam sta da radim,i boli me pri naglom pokretu dali je to nesto opasno? hvala unapred

 32. Postovani G-dine Dragicevicu

  Na levom testisu mi se pojavio beli mehur velicina graska, uopste ne osecam bol, isto tako ne boli na dodir. Da li mi mozete reci o cemu se radi?
  Unapred zahvalan na odgovoru

 33. Mirza

  Imam kao neku lopticu u skrotumu povezanu sa desnim testisom otprilike na vrhu testisa, sta bi to moglo biti ?

 34. Mirza

  Ne lopticu nego vise kao kliker, tvrdo na dodir .

 35. Kalac Edita

  Postovani Gospodine Dragicevicu,mom sinu,koji ima 21 god. je dijagnosticiran fenomen zvezdanog neba(kalcifikat) na oba testisa.Moje pitanje je da li ta dijagnoza znaci ujedno i sterilitet,odnosno,da li taj kalcij moze da utice na kvalitet spermatozoida?Postoji li terapija?Hvala unaprijed.

 36. Milos

  Postovani vec neko vreme osecam bol u desnom testisu i uvecan je u odnosu na levi da li je pametno da uradim ultrazvuk testisa ?

  • Obakav nalaz zahteva da uradite pregled urologa , kao i ultrazvuk testisa. Svako uvecanje testisa mora biti ispitano do kraja , kao i razlog zasto je nastalo.

 37. Mitja Mijatrovic

  osedim nelagodnost, ponekad bol u skrotumu, blize penisa, ne mogu da tvrdim da je u testisu, imam visak kilograma i narocito posle sedenja ili duzeg stajanja nekad se prosiri na preponu, levi testis je podignut u odnosu na desni i nekako drugaciji osecaj nego drugi kada dodirujem, ali tako mi je oduvek. negde u februaru sam uradio nalizu krvi za tumor markere i svi rezultati su bili ok.

 38. jova

  Desni testis promera 20x10mm,nesto hipoeogeniji.
  Levi testis 40x20mm hiperehogeniji.
  U levom hemiskrotumu znaci za varikokelu 2-3stepen.
  Sta znati ovaj nalaz za venu sam donekle upoznat ali ovo za testise me brine.poz

  • Taj testis koji je hipoehogen je ocigledno mali. Ali urolog koji vas je gledao mora da vam da objasnjenje o cemu se radi posto je ovako jako tesko doneti zakljucak.

 39. Stanko Djordjevic

  Imam 56 godina od rodjenja mi desni testis nije spusten niti je moj otac na to obracao paznju.Sada u tom predelu imam u stojecem stavu kao oteklinu,ali nemam nikakav bol.Jedino sto imam bol u nozi u kuku koji se spusta nanize,ali u stanju mirovanja i spavanja kao da se nista ne dogadja.Nisam u braku niti imam potomstva.Zabrinut sam za svoje dalje zdravlje,a posebno da ne dodje do maligniteta.
  IMAM STARU MAJKU KOJU NEMAM KOME DA POVERIM DA BIH ISPITAO STVAR.UZ to sada je u povredjena pa sam joj ja jedini koji je neguje.

 40. Bratko

  Da li je ultrazvuk stoprocentan kada je u pitanju tumor testisa, da li je moguce da se ne vidi?

 41. Milos

  Dobar dan. Imam jedno pitanje za vas. Ponekad mi se javlja bol u desnom testisu koji je kasnije presao na desnu preponu. Nemam nikakve simptome raka testisa ali zabrinut sam zbog ovoga. Inace bavim se fudbalom pa mi je odmor zvucio racionalan. Zanima me sta je u pitanju i koja je stopa opasnosti. Inace bol u preponi i testisima mi nestaje nakon odmora koji ukoliko nastavim fudbalom ponovo se vraca.

 42. Triva nikolic

  Dragi doktore dana sam primetio pri dodiru blagi bol na levom testisu usvari ne na teatisu iznad njega kao da neku venu osetim, posto ja trenutno nisam u srbiji u poseti sam u nemackoj dali treba da imam razlog za brigu.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tumori testisa, doc. dr Dejan Dragičević, urologija Kosa Beograd - […] testiskularni tumor može brzo i sa velikom preciznošću biti vidjen pomoću skrotalnog ultrazvuka. Ultrazvučna dijagnostika je značajno promenila mogućnost…
 2. Tumori testisa | Ordinacija.tv - […] testiskularni tumor može brzo i sa velikom preciznošću biti vidjen pomoću skrotalnog ultrazvuka. Ultrazvučna dijagnostika je značajno promenila mogućnost…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*