Izrada web sajtova, profesionali web site,izrada Web prodavnica, cloud hosting sajtweb servis napredne tehnologije, internet marketing, seo optimizacija sajtova, google adwords Ginekološka ordinacija, ginekolog, ginekološki pregled, ginekološki pregled novi beograd, ginekološki pregled beograd, ginekolog belville, kontracepcija, kondilomi, kolposkopija, ginekološka ordinacija

Ultrazvuk testisa

slika UZV testisa pokazuje hidrokelu

Ultrazvuk testisa pokazuje hidrokelu

Ultrazvuk se često koristi u dijagnostičke svrhe u urologiji za ispitivanje bubrega, mokraćne bešike, prostate, penisa i testisa. Ultrazvuk testisa se danas koristi kao nastavak fizikalnog pregleda genitalnih organa muškarca. Anatomska lokalizacija testisa odmah ispod kože dozvoljava da se ultrazvučno ispitivanje radi sa visoko frekventnim sondama , takozvanim linearnim sondama koje proizvode odličnu rezoluciju slike. Dodatno uključivanje color Dopler ultrazvuka obezbedjuje da se u isto vreme može posmatrati i morfologija testisa i protok krvi kroz testise.

 

Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvučna dijagnostika omogućava visoki stepen tačnosti u razlikovanju intratestikularnih od ekstratestikularnih bolesti i u otkrivanju intratestikularne patologije. Ultrazvuk ima značajno mesto u otkrivanju tumora testisa koji se prikazuju kao solitarne ili difuzne promene u samom tkivu testisa. One mogu biti hipoehogene ili hiperehogene u odnosu na normalno tkivo testisa. Nakon povreda značajno je mesto ultrazvuka kako u dijagnostici tako i u praćenju regresije hematoma testisa. Različite cistične promene se takođe mogu pratiti i godinama u skrotumu pacijenata i najčešće ne pokazuju sklonost ka malignoj alteraciji.

 

slika ciste epididmisa

Cista epididmisa

Akutni skrotum

Ultrazvučna dijagnostika ima i značajno mesto u otkrivanju svih stanja u skrotumima koje se se zajedničkim imenom nazivaju akutni skrotum. To je u stvari sinonim za iznenadno nastali bol u skrotumu. Najavažnija stanja koja mogu izazvati ovaj bol su : torzija testisa, akutni epididimitis, tumor testisa, hidrocela, hematocela, akutni angioneurotski edem skrotuma kod dece, ubod insekta kod dece ili postojanje ingvinalne kile.

 

Prednosti i mane

Glavne prednosti ultrazvučne dijagnostike su što se lako izvodi, postoji visoka tolerancija od strane pacijenta za ovu metodu, nije invazivna, nema jonizujućeg zračenja, relativno je jeftina i široko se primenjuje. Mane ove metode su relativno nizak signal na nivo zvuka, tkivna nespecifičnost,ograničeno polje gledanja i zavisnost od same individualne veštine i umeća samog lekara koji radi ultrazvuk, kao i izgled samog pacijenta tj. habitus pacijenta. Pročitajte i tekst doc. dr Dejana Dragičevića o karcinomu testisa