Uklanjanje kondiloma kod muškaraca

 

Urolog doc. dr Dejan Dragičević, Beograd, Srbija. Polne bolesti, HPV

Dejan Dragičević. doc. dr med., spec. urologije

Kondilomi ili Condylomata acuminta su jedno od najčešćih seksualno prenosivih oboljenja. Mogu izgledati kao ružicaste ili boje kože zaravnjene kvržice, kao i karfilaste izrasline. Zahvataju kožu i sluzokožu genitalija, mogu biti jedva primetne ili praviti čitave vence i ploče izraslina.

Iako se leče medikamentozno ili hirurški genitalne bradavice su ozbiljan zdravstveni problem. Virus koji ih izaziva (HPV) udružen je sa karcinomom grlića materice, ali i drugim karcinomima genitalne regije. Češće se priča o ugroženosti žena HPV virusom, ali skoro 30 tipova ovog virusa može voditi karcinomu anusa i penisa kod muškarca. Ove vrste karcinoma jesu retke, ali je rizik sedamnaest puta veći sa prisustvom HPV infekcije.

Puno raznobojnih kondoma, bela pozadina. Zaštita od kondiloma. Kondilomi kod muškaraca

Najbolji vid zaštitite od seksualno prenosivih bolesti

 

Kako prepoznati polne bradavice – kondilome?

 •  – Mali sjajni zaravnjeni izraštaji na genitalnoj regiji.
 •  – Karfiolaste beličaste ili ružicaste promene.
 •  – Smedje hrapave ploče, često u perianalnoj regiji.
 •  – Pojava krvavog traga pri odnosu.
 •  – Ne moraju davati nikakve simptome i tegobe. Mogu biti toliko male i zaravnjene da se teško uočavaju golim okom.

Pad imuniteta može biti okidač pritajene infekcije.

 

Uzročnici kondiloma

Kao i bradavice sa drugih delova tela, tako su i genitalne bradavice uzrokovane HPV virusom. Postoji više od stotinu tipova ovog virusa ali samo neki uzrokuju genitalne promene. Ovi tipovi su veoma zarazni i prenose se seksualnim kontaktom. Moguća je i jako retka pojava promena na sluzokoži usta i grla nakon oralnog seksa. Oko 2/3 osoba koje imaju seksualni kontakt sa zaraženim dobijaju virus. Pojava bradavica dešava se u narednih mesec dana do čak 2 godine. To znači da je period inkubacije virusa od petnaest dana do osamnaest meseci.

 

Najčešći faktori rizika

Seks bez zaštite. Prezervativ nažalost nije potpuna zaštita, jer postoji deo kože koji nije zaštićen od kontakta. Postojanje druge seksualno prenosive bolesti oštećuje sluzokožu i čini je permeabilnijom za viruse. Seksualna aktivnost u vrlo ranom periodu života.

 

Testovi i dijagnoza kondiloma

Testovi mogu biti vrlo komplikovani. Kod žena se koristi test sirćetnom kiselinom, gde se bradavice boje beličasto. Isti test se može koristiti i kod muškaraca, međutim mala je pouzdanost testa. Nekada i zdrava koža može dati beličasta polja.

 

Kondilomi – uklanjanje i lečenje

 •  – Podofilotoksin , može se aplicirati u kućnim uslovima. Neophodan je savet lekara zbog iritacije sluzokože. Česti su recidivi (vraćanje promena nakon šest do osam meseci).
 •  – Trihlorsirćetna kiselina, može izgoreti bradavicu. Aplikuje je samo obučen lekar.
 •  – Kriohirugija, formira mehur sa kojim bradavica otpadne.
 •  – Elektrokauterizacija, sagoreva bradavicu do kontrolisane dubine. Koriste se radiotalasi ili Hyfrecator. Smatra se metodom izbora. Obavezna je anestezija.
 •  – Hirurška ekscizija, samo za jako velike promene.
 •  – Laserski tretman, podjednako uspešan kao i elektrokauterizacija. Nešto duži period zarastanja tkiva.

Ne postoji tretman kod asimptomatskih HPV infekcija (kada nema bradavica).

 

Prevencija kondiloma

Koristiti kondom prilikom seksualnog kontakta. HPV se širi kontaktom kože na kožu ali korišćenjem kondoma pri svakom seksualnom kontaktu smanjujete rizik od infekcije. Izbegavati seksualni kontakt kod vidljivih bradavica, dok se postojeće ne uklone. Obavestiti partnera o infekciji, kako ne bi dolazilo do stalne reinfekcije. Nakon izlečenja ne stiče se imunitet.

Polne bradavice se mogu izlečiti kod svakog pacijenta. Ipak, nakon izlečenja ne stiče se imunitet. Kod nekoga je potreban veći broj intervencija zbog stalnog pojavljivanja novih bradavica ali to ne znači da se osoba neće izlečiti.

 

Za sva pitanja i nedoumice u vezi uklanjanja kondiloma kod muškaraca, načina na koji to radimo u ordinaciji dr Dragičevića, cenovnika naših usluga i sl, pišite nam u komentarima ispod teksta, ili diskretno, preko kontakt stranice odnosno na email doktoru Dejanu Dragičeviću (informacije@dr-dragicevic.rs).


27 Comments

 1. imam crvene fleke kruzice oko glavica.kako se leci i kakva je to bolest?hvala

 2. Katarina

  Postovani,
  zanima me dali je cena od 5000 rsd za uklanjanje kondiloma za vise njih ili samo jedan? I da li istu intervenciju radite i kod zena? Da li je neophodan pegled ili je i to uracunato u cenu?
  Unapred hvala.

 3. imam cerku od 21 godinu i ustanovili da ima kondilome dali joj neku mast canesten dali bi moglo to da ukloni ako ne koliko kosta da se hiruski otklone

  • Moj partner je skinuo jednu bradavicu na polnom organu. Ja nisam obracala paznju na to i imala sam seksualni odnos. Posle mesec dana meni su se pojavile bradavice izmedju anusa i vagine (vise prema vagini). Interesuje me da li sam zakacila virus. Dr mi je rekao da su to kondillomi i da moram operisati pod totalnom anestezijom. Molim Vas za odgovor. Hvala najlepse!

   • Imam 64 godine. Brak od 42 g i nisam nikada imala kindilome. Medjutim, posle smrti muza imala sam seksualni odnos sa covekom koji je imao bradavicu na penisu. Ja nisam znala da je to opasno. Posle nekoliko dana mi je rekao da je isao da to skine. Posle mesec dana dibila sam i ja u vecem broju kondilome. Operisala sam pod totalnom anestezijom. Posle mesec dana ponovo su se pojavili. Dobila sam ponovo uput da idem na ginekologiju. Sta da radim? Molim vas posavetujte me. Zahvaljujem.

   • Mirko

    Imam na glavicu penisa po rubu celom duzinom male bradavice boje koze,ne krvare i nikakve posledice nemam da kazem,koje su tu vec duzi period,mozda vise i od dve godine,pa me zanima da li moguce da se kondilomi prenesu ne seksualnim putem jer ja imam 19 godina,a tad nisam imao odnose pa sam i mislio da je to normalno i nisam obracao paznju do sad,a po slikama bih rekao da jesu oni.Hvala.

 4. Imam sitne bradavice na obodu glavica penisa, imali sredstvo da iste uklonim, meni nesmetaju ali zbog estetike.

  • To su verovatno penisne perlice i mogu se relativno lako ukloniti elektronozem u lokalnoj anesteziji. Posle toga sve ce izgledati glatko.

 5. Mom suprugu se pojavili kondilomi na testisima, dali su mu neku mast u USA. Da li mislite da ce to pomoci ili mora zamrzavanje i sta bi trebalo da se uradi u tom slucaju? I da li je opasni? Hvala

  • Kod nas se kondilomi lece elektronozem u lokalnoj anesteziji. To je najefikasniji nacin uklanjanja. Za ostale metode nemamo iskustvo.

 6. sladjan

  meni su se pojavile neke bradavide malo vise od penisa dali su to kondilomi Ili Sta je vec Dali mozete da mi objasnite sta treba da radim poz

  • Ovakve bradavice u korenu penisa ili iznad najvise odgovaraju kondilomima.Potreban vam je pregled urologa i ako se potvrdi da su kondilomi morate da ih otklanjate.

 7. Imam jedno pitanje za doktora ako nije problem da mi odgovori na njega. Pre vise od godinu dana imao sam odnos s devojkom koja mi je pre toga priznala da je imala kondilome. U trenutku odnosa nije imama manifestnu infekciju a i ja sam koristio prezervativ. Ni dan danas nisam imao nikakve promene i pojave na polnim organima. Kolika je mogucnost da sam nosioc nekog HPV virusa, i da li sam uopste nosioc? Posto je od poslednjeg odnosa proslo vise od godinu dana? Hvala unapred.

 8. Poštovani,

  Imam malu promenu na kozi u korenu penisa. Mala roza flekica. Kada je počešem, ona pobeli. Tokom tuširanja, kada se taj deo nakvasi , ne vidi se promena. Kada se oßuši, opet isto. Da li mi možete reći da li je u pitanju kondilom?

  Unapred hvala.

 9. Imao sam odnose sa devojkom koja ima komdilomu, bez zastite, i ako je proslo vise od godinu dana ja idalje nemam nikakve simptome niti promene na polnom organu. Da li postoji mogucnost da sam imun, ili virus miruje?

 10. Dragana

  Poštovani,moj partner je dobio spolne bradavice.Zanima me je da li je to prenosivo i kojim se putom prenose da li je samo spolnim piten ili je moguce da je to od pada imuniteta, unprijed se zahvaljujem.

 11. bezimena

  da li mogu da se dobiju kondilomi ako je jak imunitet?

 12. Mare

  Postovani,
  Imam neke bele tackice na glavicu i bele fleke ispod kozice penisa.
  Ne osecam nikakav bol, ali non stop je prisutan neprijatan miris cak i odmah nakon kupanja.
  Primetio sam to pre nekih 2 meseca.
  Ako mozete da mi odgovorite bio bih vam zahvalan…

 13. Poštovani, pre godinu dana sam,u predelu vagine, primetila par bradavica, ali nisam to shvatila kao neki ozbiljan problem i uklonila sam ih sama. Posle toga mi se nisu pojavljivale nikakve promene na telu. Posle par dana od tog dogadjaja primetila sam da moj partner isto to ima samo u vecim kolicinama i ustanovila da sam to dobila od njega, posto mi se zo pojavilo 3-4 meseca od kako sam stupila sa njim u vezu i seksualne odnose. Njemu se stanje sve vise i vise pogorsava i te bradavice preobrazile su u vidu nekakvih mladeza. Molim za savet i pomoc i ako bi mogli dai kazete da li on ima kondilome i da li ja i dalje bolujem od tog neceg iako sam ga uklonila i ne pojavljuje mi se vise.. Hvala unapred

 14. imam nesto kao grupicu belih sitnih bubuljica na unutrasnjoj kozici penisa, mozete li mi reci o cemu se radi imao sam seksualni odnos ali i pre njega sam to imao.

  • Uros

   I ja sam isto imao pre seksualnog odnosa.Imam to vec 4,5 godina.Sta si ti uradio?Sta da radim ja?

  • Postovani,
   Pri dnu glavica imam puno sitnih, zasiljenih bradavica. Da li je rec o kondilomima i da li se mogu preneti na neki drugi deo tela?
   S poštovanjem
   Goran

 15. Saša Simić

  Doktore bio sam kod vas na pregledu u kliničkom centru pa ste mi konstatovali da imam polnu bradavicu na penisu a ne ranicu ali nisam vas u tom trenutku pitao jel radite negde privatno da to skinem i zanima me gde mogu to da uradim i po kojoj ceni. Hvala vam unapred

 16. Poštovani,

  meni su kondilomi ustanovljeni od strane urologa.

  Zanima me, kako to može da utiče na planiranje trudnoće i dalji odnos sa partnerom?

  I koliko opasno može da bude po zdravlje kod žena? Radio sam HPV bris ali još uvek čekam rezultate i da li treba ustanoviti tip tog virusa u slučaju da smo odrreženo tipovi uzrokuju kancer/tumor?

  Hvala puno.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*