Uklanjanje kondiloma kod muškaraca

 

Urolog doc. dr Dejan Dragičević, Beograd, Srbija. Polne bolesti, HPV

Dejan Dragičević. doc. dr med., spec. urologije

Kondilomi ili Condylomata acuminta su jedno od najčešćih seksualno prenosivih oboljenja. Mogu izgledati kao ružicaste ili boje kože zaravnjene kvržice, kao i karfilaste izrasline. Zahvataju kožu i sluzokožu genitalija, mogu biti jedva primetne ili praviti čitave vence i ploče izraslina.

Iako se leče medikamentozno ili hirurški genitalne bradavice su ozbiljan zdravstveni problem. Virus koji ih izaziva (HPV) udružen je sa karcinomom grlića materice, ali i drugim karcinomima genitalne regije. Češće se priča o ugroženosti žena HPV virusom, ali skoro 30 tipova ovog virusa može voditi karcinomu anusa i penisa kod muškarca. Ove vrste karcinoma jesu retke, ali je rizik sedamnaest puta veći sa prisustvom HPV infekcije.

Puno raznobojnih kondoma, bela pozadina. Zaštita od kondiloma. Kondilomi kod muškaraca

Najbolji vid zaštitite od seksualno prenosivih bolesti

 

Kako prepoznati polne bradavice – kondilome?

 •  – Mali sjajni zaravnjeni izraštaji na genitalnoj regiji.
 •  – Karfiolaste beličaste ili ružicaste promene.
 •  – Smedje hrapave ploče, često u perianalnoj regiji.
 •  – Pojava krvavog traga pri odnosu.
 •  – Ne moraju davati nikakve simptome i tegobe. Mogu biti toliko male i zaravnjene da se teško uočavaju golim okom.

Pad imuniteta može biti okidač pritajene infekcije.

 

Uzročnici kondiloma

Kao i bradavice sa drugih delova tela, tako su i genitalne bradavice uzrokovane HPV virusom. Postoji više od stotinu tipova ovog virusa ali samo neki uzrokuju genitalne promene. Ovi tipovi su veoma zarazni i prenose se seksualnim kontaktom. Moguća je i jako retka pojava promena na sluzokoži usta i grla nakon oralnog seksa. Oko 2/3 osoba koje imaju seksualni kontakt sa zaraženim dobijaju virus. Pojava bradavica dešava se u narednih mesec dana do čak 2 godine. To znači da je period inkubacije virusa od petnaest dana do osamnaest meseci.

 

Najčešći faktori rizika

Seks bez zaštite. Prezervativ nažalost nije potpuna zaštita, jer postoji deo kože koji nije zaštićen od kontakta. Postojanje druge seksualno prenosive bolesti oštećuje sluzokožu i čini je permeabilnijom za viruse. Seksualna aktivnost u vrlo ranom periodu života.

 

Testovi i dijagnoza kondiloma

Testovi mogu biti vrlo komplikovani. Kod žena se koristi test sirćetnom kiselinom, gde se bradavice boje beličasto. Isti test se može koristiti i kod muškaraca, međutim mala je pouzdanost testa. Nekada i zdrava koža može dati beličasta polja.

 

Kondilomi – uklanjanje i lečenje

 •  – Podofilotoksin , može se aplicirati u kućnim uslovima. Neophodan je savet lekara zbog iritacije sluzokože. Česti su recidivi (vraćanje promena nakon šest do osam meseci).
 •  – Trihlorsirćetna kiselina, može izgoreti bradavicu. Aplikuje je samo obučen lekar.
 •  – Kriohirugija, formira mehur sa kojim bradavica otpadne.
 •  – Elektrokauterizacija, sagoreva bradavicu do kontrolisane dubine. Koriste se radiotalasi ili Hyfrecator. Smatra se metodom izbora. Obavezna je anestezija.
 •  – Hirurška ekscizija, samo za jako velike promene.
 •  – Laserski tretman, podjednako uspešan kao i elektrokauterizacija. Nešto duži period zarastanja tkiva.

Ne postoji tretman kod asimptomatskih HPV infekcija (kada nema bradavica).

 

Prevencija kondiloma

Koristiti kondom prilikom seksualnog kontakta. HPV se širi kontaktom kože na kožu ali korišćenjem kondoma pri svakom seksualnom kontaktu smanjujete rizik od infekcije. Izbegavati seksualni kontakt kod vidljivih bradavica, dok se postojeće ne uklone. Obavestiti partnera o infekciji, kako ne bi dolazilo do stalne reinfekcije. Nakon izlečenja ne stiče se imunitet.

Polne bradavice se mogu izlečiti kod svakog pacijenta. Ipak, nakon izlečenja ne stiče se imunitet. Kod nekoga je potreban veći broj intervencija zbog stalnog pojavljivanja novih bradavica ali to ne znači da se osoba neće izlečiti.

 

Za sva pitanja i nedoumice u vezi uklanjanja kondiloma kod muškaraca, načina na koji to radimo u ordinaciji dr Dragičevića, cenovnika naših usluga i sl, pišite nam u komentarima ispod teksta, ili diskretno, preko kontakt stranice odnosno na email doktoru Dejanu Dragičeviću (informacije@dr-dragicevic.rs).