Italijanska keramika, oprema za kupatila, keramičke pločice, tuš kabine, slavine, sanitarije, parketi, zidne obloge od keramike, kamena, drveta, sanitarna oprema za kupatila, hidromasažne kade i kabine. Italijanska keramika, keramika, keramika beograd, oprema za kupatila, keramičke pločice, tuš kabine, slavine, sanitarije, parketi, zidne obloge od keramike, kamena, drveta, sanitarna oprema za kupatila, hidromasažne kade i kabine.

Kondilomi, uklanjanje kondiloma kod muškaraca

 

Urolog doc. dr Dejan Dragičević, Beograd, Srbija. Polne bolesti, HPV

Dejan Dragičević. doc. dr med., spec. urologije

Kondilomi ili Condylomata acuminta su jedno od najčešćih seksualno prenosivih oboljenja. Mogu izgledati kao ružicaste ili boje kože zaravnjene kvržice, kao i karfilaste izrasline. Zahvataju kožu i sluzokožu genitalija, mogu biti jedva primetne ili praviti čitave vence i ploče izraslina.

Iako se leče medikamentozno ili hirurški genitalne bradavice su ozbiljan zdravstveni problem. Virus koji ih izaziva (HPV) udružen je sa karcinomom grlića materice, ali i drugim karcinomima genitalne regije. Češće se priča o ugroženosti žena HPV virusom, ali skoro 30 tipova ovog virusa može voditi karcinomu anusa i penisa kod muškarca. Ove vrste karcinoma jesu retke, ali je rizik sedamnaest puta veći sa prisustvom HPV infekcije.

Puno raznobojnih kondoma, bela pozadina. Zaštita od kondiloma. Kondilomi kod muškaraca

Najbolji vid zaštitite od seksualno prenosivih bolesti

 

Kako prepoznati polne bradavice – kondilome?

 •  – Mali sjajni zaravnjeni izraštaji na genitalnoj regiji.
 •  – Karfiolaste beličaste ili ružicaste promene.
 •  – Smedje hrapave ploče, često u perianalnoj regiji.
 •  – Pojava krvavog traga pri odnosu.
 •  – Ne moraju davati nikakve simptome i tegobe. Mogu biti toliko male i zaravnjene da se teško uočavaju golim okom.

Pad imuniteta može biti okidač pritajene infekcije.

 

Uzročnici kondiloma

Kao i bradavice sa drugih delova tela, tako su i genitalne bradavice uzrokovane HPV virusom. Postoji više od stotinu tipova ovog virusa ali samo neki uzrokuju genitalne promene. Ovi tipovi su veoma zarazni i prenose se seksualnim kontaktom. Moguća je i jako retka pojava promena na sluzokoži usta i grla nakon oralnog seksa. Oko 2/3 osoba koje imaju seksualni kontakt sa zaraženim dobijaju virus. Pojava bradavica dešava se u narednih mesec dana do čak 2 godine. To znači da je period inkubacije virusa od petnaest dana do osamnaest meseci.

 

Najčešći faktori rizika

Seks bez zaštite. Prezervativ nažalost nije potpuna zaštita, jer postoji deo kože koji nije zaštićen od kontakta. Postojanje druge seksualno prenosive bolesti oštećuje sluzokožu i čini je permeabilnijom za viruse. Seksualna aktivnost u vrlo ranom periodu života.

 

Testovi i dijagnoza kondiloma

Testovi mogu biti vrlo komplikovani. Kod žena se koristi test sirćetnom kiselinom, gde se bradavice boje beličasto. Isti test se može koristiti i kod muškaraca, međutim mala je pouzdanost testa. Nekada i zdrava koža može dati beličasta polja.

 

Kondilomi – uklanjanje i lečenje

 •  – Imiquimod (Aldara) krem aktivira imunološki sistem. Potrebno je izbegavati seksualni kontakt dok se koristi. Česta je pojava ranica dok se nanosi, mora biti pod kontrolom lekara.
 •  – Podofilotoksin (Condylox), može se aplicirati u kućnim uslovima. Neophodan je savet lekara zbog iritacije sluzokože. Česti su recidivi (vraćanje promena nakon šest do osam meseci).
 •  – Trihlorsirćetna kiselina, može izgoreti bradavicu. Aplikuje je samo obučen lekar.
 •  – Kriohirugija, formira mehur sa kojim bradavica otpadne.
 •  – Elektrokauterizacija, sagoreva bradavicu do kontrolisane dubine. Koriste se radiotalasi ili Hyfrecator. Smatra se metodom izbora. Obavezna je anestezija.
 •  – Hirurška ekscizija, samo za jako velike promene.
 •  – Laserski tretman, podjednako uspešan kao i elektrokauterizacija. Nešto duži period zarastanja tkiva.

Ne postoji tretman kod asimptomatskih HPV infekcija (kada nema bradavica).

 

Prevencija kondiloma

Koristiti kondom prilikom seksualnog kontakta. HPV se širi kontaktom kože na kožu ali korišćenjem kondoma pri svakom seksualnom kontaktu smanjujete rizik od infekcije. Izbegavati seksualni kontakt kod vidljivih bradavica, dok se postojeće ne uklone. Obavestiti partnera o infekciji, kako ne bi dolazilo do stalne reinfekcije. Nakon izlečenja ne stiče se imunitet.

Polne bradavice se mogu izlečiti kod svakog pacijenta. Ipak, nakon izlečenja ne stiče se imunitet. Kod nekoga je potreban veći broj intervencija zbog stalnog pojavljivanja novih bradavica ali to ne znači da se osoba neće izlečiti.

 

 


5 Pitanja i komentara

 1. imam crvene fleke kruzice oko glavica.kako se leci i kakva je to bolest?hvala

  View Comment
 2. Katarina

  Postovani,
  zanima me dali je cena od 5000 rsd za uklanjanje kondiloma za vise njih ili samo jedan? I da li istu intervenciju radite i kod zena? Da li je neophodan pegled ili je i to uracunato u cenu?
  Unapred hvala.

  View Comment
 3. imam cerku od 21 godinu i ustanovili da ima kondilome dali joj neku mast canesten dali bi moglo to da ukloni ako ne koliko kosta da se hiruski otklone

  View Comment
  • Moj partner je skinuo jednu bradavicu na polnom organu. Ja nisam obracala paznju na to i imala sam seksualni odnos. Posle mesec dana meni su se pojavile bradavice izmedju anusa i vagine (vise prema vagini). Interesuje me da li sam zakacila virus. Dr mi je rekao da su to kondillomi i da moram operisati pod totalnom anestezijom. Molim Vas za odgovor. Hvala najlepse!

   View Comment
   • Imam 64 godine. Brak od 42 g i nisam nikada imala kindilome. Medjutim, posle smrti muza imala sam seksualni odnos sa covekom koji je imao bradavicu na penisu. Ja nisam znala da je to opasno. Posle nekoliko dana mi je rekao da je isao da to skine. Posle mesec dana dibila sam i ja u vecem broju kondilome. Operisala sam pod totalnom anestezijom. Posle mesec dana ponovo su se pojavili. Dobila sam ponovo uput da idem na ginekologiju. Sta da radim? Molim vas posavetujte me. Zahvaljujem.

    View Comment

Ostavite komentar ili pitanje

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Urološka ordinacija prof. dr Dejan Dragičević, Privatni urolog Novi Beograd. Kondilomi kod mušaraca, Impotencija Neplodost Spermogram Infertilitet Prostata