Koja je funkcija testisa?

Testis je muška polna zlezda koja ima dvostruku funkciju. Kao zlezda sa spoljasnjim lucenjem testis proizvodi spermatozoide. Endokrina funkcija testisa se sastoji u stvaranju muskih polnih hormona , androgena.
Proces stvaranja spermatozoida zove se spermatogeneza.
Spermatogeneza se obavlja u semenim cevcicama koje su rasporedjene u reznjicima. Duzina pojedinih semenih cevcica iznosi30 do 80 cm ali su one jako vijugave i savijene i zahvaljujuci tome smestene u malom prostoru pojedinih reznjica.u semenim cevcicama nalazi se igerminalni epitel koji se sastoji od razlicitih celija.slika-funkcije-testisa
Maticna celija semenog epitela je spermatogonija i njihovom deobom nastaju spermatociti prvog reda. Zatim spermatociti drugog reda, i daljim deljenjem nastaju spermatide. One se vise ne dele ali procesom transformacije nastaju spermatozoidi.
Osim semenih celija u semenim cevcicama se nalaze i Sertolijeve celije. One se smatraju potpornim celijama semenog epitela. Od broja i velicine Sertolijevih celija zavisi volumen testisa i spermatogeneza.
Funkcija testisa regulisana jehormonima iz hipotalamusa i hipofize.
Muski polni hormoni su neophodni za razvoj i funkciju testisa, za razvoj sekundarnih polnih organa, za muski izgled i za razvoj kostiju i misica. Testosteron je glavni sekretorni produkt testisa. Vise od 95% ukupne kolicine androgena potice iz testisa dok se ostatak stvara u nadbubreznim zlezdama.
 


2 Pitanja i komentara

  1. Borivoj

    Imam 21 godinu!Mislim da imam fimozu,kada mi je penis u erekciji tesko povlacim kozicu,kad nije onda je ok,sta bi trebalo da uradim??

Ostavite komentar ili pitanje

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Urolog Novi Beograd. Urološka ordinacija prof. dr Dejan Dragičević, Privatni urolog. Kondilomi kod mušaraca, Impotencija Neplodost Spermogram Infertilitet Prostata