Koja je funkcija testisa?

Testis je muška polna zlezda koja ima dvostruku funkciju. Kao zlezda sa spoljasnjim lucenjem testis proizvodi spermatozoide. Endokrina funkcija testisa se sastoji u stvaranju muskih polnih hormona , androgena.
Proces stvaranja spermatozoida zove se spermatogeneza.
Spermatogeneza se obavlja u semenim cevcicama koje su rasporedjene u reznjicima. Duzina pojedinih semenih cevcica iznosi30 do 80 cm ali su one jako vijugave i savijene i zahvaljujuci tome smestene u malom prostoru pojedinih reznjica.u semenim cevcicama nalazi se igerminalni epitel koji se sastoji od razlicitih celija.slika-funkcije-testisa
Maticna celija semenog epitela je spermatogonija i njihovom deobom nastaju spermatociti prvog reda. Zatim spermatociti drugog reda, i daljim deljenjem nastaju spermatide. One se vise ne dele ali procesom transformacije nastaju spermatozoidi.
Osim semenih celija u semenim cevcicama se nalaze i Sertolijeve celije. One se smatraju potpornim celijama semenog epitela. Od broja i velicine Sertolijevih celija zavisi volumen testisa i spermatogeneza.
Funkcija testisa regulisana jehormonima iz hipotalamusa i hipofize.
Muski polni hormoni su neophodni za razvoj i funkciju testisa, za razvoj sekundarnih polnih organa, za muski izgled i za razvoj kostiju i misica. Testosteron je glavni sekretorni produkt testisa. Vise od 95% ukupne kolicine androgena potice iz testisa dok se ostatak stvara u nadbubreznim zlezdama.


3 Comments

  1. Borivoj

    Imam 21 godinu!Mislim da imam fimozu,kada mi je penis u erekciji tesko povlacim kozicu,kad nije onda je ok,sta bi trebalo da uradim??

  2. Dragisa

    Dobro jutro
    Zbog upale na testis kad sam bio mali okon 10 11 godina sad sa 42 nemam spermatozoida a nemamo ni decu dali moze nestonda se uradi ili bolje reci sta sad najbolje da radim
    Hvala

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*