Kamen u mokraćnim putevima

Kamen u mokraćnim putevima je veoma često oboljenje, koje se lako otkriva i danas uglavnom rešava jednodnevnim minimalno invazivnim lečenjem, izuzev u komplikovanim slučajevima, kada je potreban hirurški pristup.

 

Kako nastaje kamen u bubregu

Kamen u bubregu nastaje kada se udruži nekoliko faktora: ishana, metabolički poremećaji, smanjeni unos tečnosti, nasleđe ili ukoliko postoji neka anatomska abnormalnost. Otkriva se najčešće slučajno, nakon kontrolnog ultrazvučnog pregleda ili kada se pacijent javi lekaru zbog jakih, iznenadnih bolova, u levoj ili desnoj slabini.

 

Kamen u mokraćnom kanalu

Kamen u mokraćnom kanalu je posledica migracije kamena iz bubrega i zaglavljivanja na nekom od prirodnih suženja mokraćnog kanala, retko se javlja primarno u samom kanalu zbog patoloških procesa (tumori, suženja…).

U zavisnosti od lokalizacije kamena (bubreg, ureter, mokraćna bešika), nakon prethodne dijagnostike (analize krvi i urina, ultrazvučni pregled, nativni rentgenski snimak urotrakta kao obavezne analize i „dubinsko snimanje bubrega“), odlučujemo se i za vrstu lečenja: ESWL, endoskopski tretman, promena pH  urina, operativni tretman. U rizičnim grupama pacijenata, gde dolazi do brzih recidiva, gde postoji obostrana masivna kalkuloza potrebno je sprovesti metaboličko ispitivanje, koje je veoma zahtevno i komplikovano.

7 Comments

 1. Jovica Lazović

  Imam masivnu kalkulozu desnog bubrega,kako je rešiti i po kojoj ceni?
  S poštovanjem
  Lazović J

 2. verica Aleksic Dragicevic

  Moje postovanje doktore, interesuje me da li vrsite razbijanje kamena u besici i koliki je iznos usluge ? Pozdrav

 3. loc imre

  postovani doktore dali razbijate kamen u bubregu sa eswl om i koliko kosta

 4. Srdjan

  Kako ukloniti kamen iz uretera i po kojoj ceni?

 5. Poštovani, na osnovu eho pregleda i odgovarajućih analiza urina i krvi početkom februara 2021 utvrđena je “jasna mikrolitijaza” levog bubrega.Rezultati urina su u granicama normalnih – malo kalcijum oksalata dihidrata. U posednjih desetak dana imam skoro svakodnevne ozbiljne bolove u slabini koji se šire prema preponi. Naročito noću.Posle uzimanja Diklofenak supozitorija bolovi uminu.U istom periodu uzimam Rovatinex 4 komada dnevno i Pančićev čaj za olakšavanje tegobe. Molim za savet.

 6. Dragana Grbić

  Muž- starosti 67godina u martu 2020 imao CVI sa desnostranom hemiparezom U dva navrata operisao desni kuk /20.09.i 05.10.2020/ Kako se resiti kamena(2cm RU 50ml) i po kojoj ceni?

 7. Dobar dan moji postovani kragujevcani, imam kamen od 16 cm dugacak i moj doktor kaze da nemoze da ga izvadi sa rdjavim klestama kroz analnog otvora i plasim se da mi deda mraz nece doneti poklone za slavu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*