Muški infertilitet

Poslušajte predavanje Prof. dr Dejana Dragičevića o Muškom infertilitetu na “Kolarcu“, 23. april 2010. i pogledajte slajdove sa predavanja.

Neplodnost postaje svakodnevni problem, sa kojim se susreću mladi parovi. Problem kod muškarca učestvuje sa 40%, a isti toliki procenat je i kod žena. S obzirom na činjenicu da problem muške neplodnosti postaje sve prisutniji, cilj je da se ukaže na testove koji se mogu uraditi radi prave dijagnoze. Spermogram je osnovno ispitivanje,uzorak se dobija masturbacijom, posle apstinencije 48-72 sata. Najznačajniji parametri u spermogramu su broj spermatozoida, pokretljivost i morfologija. Postojanje leukocita ukazuje na infekciju i tada se radi dijagnoze rade brisevi uretre na Hlamidiju, Mikoplazmu, Ureaplazmu i opšti bakteriološki bris uretre. Asoospermija je pojam  koji ukazuje da u ejakulatu nema spermatozoida, te je potrebno kompletno urološko ispitivanje. Oligozoospermija je smanjen broj spermatozoida a Asthenozoospermia znači smanjenu pokretljivost spermatozoida u ejakulatu. Odredjenu ulogu u izazivanju infertiliteta igra i varikocela, prosiren splet testikularnih vena najčešće sa leve strane posto se sa ove strane spermatična vena uliva pod pravim uglom u bubrežnu venu.

2 Comments

  1. Zdravo doctore ja sam Zoran hteo sam da vas upitam dalji je bolje izbegavanje vise seksualni odnosa za da bi doslo do stvaranje vise spermatozoida kako kazete to se stvara od 42-72 dana ili newma veze I kolko je najdobro da se nema seksualni odnos za da se napravi dobar spermogra Hvala vam I pisitemi na email:spasovskizoran76@gmail.com

  2. Dejan Đokić

    Primećujem pri sex odnosima u zadnje vreme manjak sperme.Mislim i osećam da mi levi testis ne funkcioniše a pri završetku osecam čudan osećaj u levom testisu dok čini mi se desni odrađuje..

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ultrazvuk testisa, Urološka ordinacija 'Kosa', dr Dragičević, Beograd - […] Muški infertilitet […]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*